Προς σύγκρουση: Το Παρίσι απειλεί με αντίποινα την Ουάσινγκτον για τις κυρώσεις

Αναζωπυρώνεται η «βεντέτα» Ηνωμένων Πολιτειών – Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με αντίποινα απειλεί το Παρίσι τις ΗΠΑ για τις κυρώσεις που ανακοίνωσε την Τετάρτη κατά της Ευρώπης. Η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα επιβάλει δασμούς στα ευρωπαϊκά αεροσκάφη, στα γαλλικά κρασιά και στα τυριά, στο ισπανικό ελαιόλαδο και σε άλλα αγαθά από τις 18 Οκτωβρίου, αφότου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου δικαίωσε τις Ηνωμένες Πολιτείες τη μακρόχρονη διένεξη τους με την ΕΕ για έμμεσες επιδοτήσεις ευρωπαϊκές στην Airbus. 

Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ απείλησε να επιβάλει κυρώσεις εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, αν η τελευταία δεν θα έκανε καμία προσπάθεια επίλυσης της διαφοράς Airbus.

Η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμες να απαντήσουν «με κυρώσεις» εάν οι ΗΠΑ απορρίψουν το χέρι που έτεινε η Ευρώπη στην εμπορική διαμάχη για την Airbus, προειδοποίησε την Πέμπτη ο γάλλος υπουργός Οικονομικών.

«Εάν η αμερικανική κυβέρνηση δεν κάνει καμία προσπάθεια επίλυσης της διαφοράς μας ετοιμαζόμαστε να απαντήσουμε με κυρώσεις» δήλωσε ο Λεμέρ.
«Ανέκαθεν λέγαμε ενώπιον του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου ότι πιστεύουμε πως είναι καλύτερο να βρίσκουμε φιλικές λύσεις αντί να εμπλεκόμαστε σε εμπορικές διαμάχες» σχολίασε από την πλευρά της η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Σιμπέτ Ντιαγέ. 

Εκπρόσωπος της ΕΕ επίσης προειδοποίησε ότι «οι νέες κυρώσεις σε γεωργικά προϊόντα θα καταλήξουν να πλήξουν τους αμερικανούς καταναλωτές».  

Την Τετάρτη οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι από τις 18 Οκτωβρίου θα αρχίσουν να επιβάλλουν δασμούς 10% σε κατασκευασμένα στην Ευρώπη αεροσκάφη και 25% για τα γεωργικά προϊόντα που εισάγονται από τις χώρες μέλη της ΕΕ.

Πηγή: skai.gr