Καθησυχάζει ο πρόεδρος της Fed: «Ασφαλείς όλες οι καταθέσεις στις αμερικανικές τράπεζες» 

"Μεμονωμένα προβλήματα σε τράπεζες μπορούν να πλήξουν το τραπεζικό σύστημα αν δεν αντιμετωπιστούν"

«Όλες οι καταθέσεις στις αμερικανικές τράπεζες είναι ασφαλείς» ξεκαθάρισε την Τετάρτη ο Τζερόμ Πάουελ, πρόεδρος της Fed (Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ) λίγο μετά τη νέα αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα κατά 25 μονάδες βάσης. 

«Μεμονωμένα προβλήματα σε τράπεζες μπορούν να πλήξουν το τραπεζικό σύστημα αν δεν αντιμετωπιστούν, και αυτός είναι ο λόγος που αναλάβαμε αποφασιστική δράση» τόνισε, στη σκιά της κατάρρευσης των Silicon Valley Bank και Signature Bank, αλλά και της Credit Suisse στην Ευρώπη. 

Επί της αρχής η αναταραχή στις τράπεζες ισοδυναμεί με μια αύξηση επιτοκίου, καθώς θα οδηγήσει σε πιστωτική σύσφιξη και σε καθοδικές πιέσεις στη ζήτηση και στον πληθωρισμό τόνισε ο κ. Πάουελ.

Ο ακριβής αντίκτυπος της πιστωτικής σύσφιξης δεν μπορεί να υπολογιστεί ακόμα, και η Fed θα αξιολογήσει αν θα χρειαστεί νέα αύξηση επιτοκίων, διευκρίνισε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Όπως είπε στη σημερινή συνεδρίαση τέθηκε το ζήτημα να υπάρξει «παύση» στις αυξήσεις των επιτοκίων υπό το φως των προβλημάτων στο τραπεζικό σύστημα και του αναμενόμενου αντίκτυπου της πιστωτικής σύσφιξης στον πληθωρισμό. 

Πάντως, απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει μείωση επιτοκίων κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς.

Με πτώση της τάξεως του 1,6% έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street. 

Πηγή: skai.gr