Power Pass: Αύριο ξεκινούν οι πληρωμές έως 600 ευρώ - Ποιοι θα δουν πρώτοι χρήματα στον λογαριασμό τους

Του Χρυσόστομου Τσούφη 

Αντίστροφη μέτρηση για την πίστωση των χρημάτων του Power Pass, η οποία εκτός συγκλονιστικού απροόπτου και ηλεκτρονικών συστημάτων επιτρεπομένων θα αρχίσει από αύριο.

Η διαδικασία δεν θα είναι μια κι έξω για όλους αλλά θα ολοκληρωθεί σταδιακά. Πρώτα θα αρχίσουν οι πληρωμές σε όσους μετά τον έλεγχο των αιτήσεων τους δεν βρέθηκε κανένα πρόβλημα. Θα ακολουθήσουν αυτοί στους οποίους χρειάστηκε διασταύρωση στοιχείων ή εισοδημάτων. Και στις δύο περιπτώσεις το ποσό θα καταβληθεί ολόκληρο, δεν θα υπάρχουν δόσεις. Έχει μεγάλη σημασία πάντως να τονιστεί ότι έλεγχοι θα γίνουν και μετά την πίστωση των χρημάτων και οι ...κατεργάρηδες που θα βρεθούν να έχουν εξαπατήσει τις αρχές θα κληθούν να επιστρέψουν το διπλάσιο ποσό από αυτό που εισέπραξαν.

Υπολογίζεται ότι περίπου 3 εκατομμύρια νοικοκυριά υπέβαλαν αιτήσεις σε σύνολο 4 εκατομμυρίων. Μετά την πρώτη διαλογή, κατά την οποία βγήκαν εκτός όσοι δεν πληρούσαν το εισοδηματικό κριτήριο των 45.000 ευρώ μετά από φόρους, οι διπλές και τριπλές αιτήσεις αλλά και όσοι δεν επιβαρύνθηκαν καθόλου από την ρήτρα αναπροσαρμογής (υπάρχουν και τέτοιοι), εκτιμάται ότι σε πρώτη φάση οι έγκυρες αιτήσεις αγγίζουν τα 2,5 εκατομμύρια. Στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων θα πιστωθουν από 18 ευρώ ελάχιστο έως 600 ευρώ μέγιστο.

Ο υπολογισμός της ενίσχυσης γίνεται αφαιρώντας από την ρήτρα αναπροσαρμογής στο σύνολο των λογαριασμών που εκδόθηκαν από 1/1/2021 έως 31/5/2022, τις εκπτώσεις που έγιναν από κράτος και πάροχο, και πολλαπλασιάζοντας στη συνέχεια το υπολοιπο με το 60%.

Έτσι αν κάποιος έχει για αυτήν την περίοδο συνολική ρήτρα αναπροσαρμογής 850 ευρώ και συνολικές εκπτώσεις 380 ευρώ, θα λάβει το 60% της διαφοράς. Δηλαδή 282 ευρώ. Την ενίσχυση θα λάβει αυτός που πληρώνει το λογαριασμό ρεύματος ανεξάρτητα εάν το ρολόι (ο αριθμός παροχής) είναι στο όνομά του ή όχι.

Η επιδότηση αφορά μόνο κυμαινόμενα τιμολόγια, μόνο παροχές οικιακής χρήσης και μόνο την κύρια κατοικία.

Πηγή: skai.gr