Κλείσιμο

Πώς να προστατεύσεις το σπίτι σου όταν απουσιάζεις

Η ασφάλεια του περιεχομένου του σπιτιού σου σε κάποιες περιπτώσεις είναι στο χέρι σου

Έχεις προγραμματίσει κάποια απόδραση από το σπίτι σου και περιμένεις πώς και πώς τη στιγμή που θα κλείσεις την πόρτα και θα ξεκινήσεις το ταξίδι σου. Όμως πάντα έχεις μια ανησυχία όταν λείπεις. Πώς μπορείς, λοιπόν, να προστατεύσεις τα πράγματα που έχεις σ’ αυτό την περίοδο που λείπεις για διακοπές, αλλά, φυσικά, και στην καθημερινότητά σου όταν πρέπει να απουσιάσεις για αρκετές ώρες;

Πώς θα προστατεύσεις τα αγαπημένα σου αντικείμενα από επίδοξους διαρρήκτες
Το σπίτι σου είναι για σένα πολύτιμο και, σίγουρα, δεν θα ήθελες με τίποτα να βρεθείς στη δυσάρεστη θέση να το βρεις παραβιασμένο, με τα πολύτιμα αντικείμενά σου να λείπουν. Ειδικότερα αν ετοιμάζεις κάποιο ταξίδι ή σκοπεύεις να απουσιάσεις από το σπίτι σου αυτή την περίοδο, το να προσέξεις κάποια πράγματα ώστε να μην δώσεις στόχο σε κακόβουλους διαρρήκτες μπορεί να είναι σημαντικό. Αρχικά, πριν φύγεις για κάπου, δεν χρειάζεται να διατυμπανίζεις την απουσία σου.

Όσο και αν γνωρίζεις τους γείτονές σου ή αισθάνεσαι ασφαλής στην περιοχή που μένεις, δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ότι κάποιος δεν θα εκμεταλλευτεί το ότι έχεις γνωστοποιήσει ότι θα λείπεις από το σπίτι για αρκετές μέρες.

Αντίστοιχα, πρέπει να προσέχεις και στα social media, όπου, επίσης, ίσως δεν είναι τόσο σοφή κίνηση να δημοσιεύεις φωτογραφίες από μακρινά μέρη τη στιγμή που βρίσκεσαι εκεί, χωρίς έλεγχο στο κοινό που μπορεί να έχει πρόσβαση σ’ αυτές. Τι άλλο μπορείς να κάνεις φεύγοντας; Βεβαιώσου ότι έχεις ασφαλίσει πόρτες και παράθυρα (καθώς πολλοί είναι οι επίδοξοι διαρρήκτες που εγκαταλείπουν όταν δουν τα πάντα κλειδωμένα, για λόγους χρόνου) και άδειασε το γραμματοκιβώτιό σου ώστε να μην φαίνεται ότι λείπεις καιρό (ή και ενημέρωσε κάποιον συγγενή ή γείτονα να το αδειάζει για όσο απουσιάζεις). 

Μία άλλη καλή ιδέα είναι να χαμηλώσεις τον ήχο του σταθερού σου τηλεφώνου, καθώς το να χτυπάει μία συσκευή για ώρα μπορεί να δώσει σε κάποιον που θέλει να μπει στο σπίτι την απόδειξη που ψάχνει ότι απουσιάζεις. Σκέψου ακόμη την πιθανότητα να παραχωρήσεις το πάρκινγκ σου σε κάποιον γείτονα για να βάζει το αυτοκίνητό του, ώστε να φαίνεται ότι κάποιος είναι στο σπίτι. Κάτι άλλο που μπορείς να κάνεις είναι να αποκτήσεις ηλεκτρικά παντζούρια που ανοιγοκλείνουν με χρονοδιακόπτες ώστε, ακόμη και όταν λείπεις, να φαίνεται κίνηση στο σπίτι. Μπορείς ακόμη να αφήσεις κάποιο μικρό φως αναμμένο στο σπίτι ή κάτι στη βεράντα, ώστε να μην φαίνεται το σπίτι ερμητικά κλειστό. Για τον ίδιο λόγο, μπορείς να τοποθετήσεις φώτα ανίχνευσης κίνησης στην είσοδο ώστε να τρομάξουν έναν επίδοξο εισβολέα και να τον αποτρέψουν από το να συνεχίσει την προσπάθειά του. Ενεργοποίησε, φυσικά, το σύστημα συναγερμού και αξιοποίησε λύσεις όπως κάμερες ασφαλείας και άλλες smart devices, ώστε να παρακολουθείς ότι όλα πάνε καλά όσο απουσιάζεις. 

Ασφαλίζοντας ό,τι αγαπάς στο σπίτι σου
Ο χώρος που ζεις έχει για σένα μεγάλη αξία και, φυσικά, το ίδιο ισχύει και με τα αντικείμενα που έχεις σ’ αυτόν. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να μπορείς να είσαι σίγουρος ότι ακόμη και μία ατυχία ή κλοπή δεν θα σου στοιχίσει ακριβά. Ένας διαρρήκτης που θα βάλει στο μάτι το σπίτι σου μπορεί να σου κλέψει πολύτιμα για σένα αντικείμενα, όπως ηλεκτρονικές συσκευές, τηλεοράσεις, laptops, ακόμη και τα ρούχα σου. Η ασφάλεια περιεχομένου σπιτιού Sweet Home Content της Eurolife FFH καλύπτει το περιεχόμενο του σπιτιού σου έως 50.000€. Στο βασικό πακέτο καλύψεων (πυρκαγιά και κεραυνός, έκρηξη, κλοπή ή ληστεία, βραχυκύκλωμα και αλλοίωση τροφίμων) μπορείς να προσθέσεις επιπλέον καλύψεις ή/και Υπηρεσίες Άμεσης Επέμβασης (στους νομούς και δήμους όπου υποστηρίζεται), και έτσι διαμορφώνεις το ασφαλιστήριό σου όπως θέλεις εσύ, ανάλογα με τις ανάγκες του σπιτιού σου, την περιοχή που βρίσκεται και τους κινδύνους που το απειλούν. Επιλέγεις το ύψος του ασφαλιζόμενου κεφαλαίου και πληρώνεις ασφάλιστρο που ξεκινάει από τα 35€. Η αποζημίωση είναι άμεση, καθώς, μέσα σε 5 μέρες από την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών, μπορείς να την εισπράξεις, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι αποζημιώνεσαι για την αντικατάσταση κάθε αντικειμένου ως καινούριου, με μέγιστη αποζημίωση ανά αντικείμενο τα 3.000 ευρώ. Το πρόγραμμα Sweet Home Content είναι προϊόν της ασφαλιστικής εταιρείας Eurolife FFH και προσφέρεται με τη διαμεσολάβηση της Eurobank. Μην ξεχνάς ότι κερδίζεις από την Eurolife FFH 3% της αξίας των ασφαλίστρων σου μέσα από το πρόγραμμα επιβράβευσης €πιστροφή, εφόσον η πληρωμή γίνει με πάγια εντολή σε πιστωτική κάρτα που συμμετέχει στο πρόγραμμα. 

Απολαμβάνοντας τις διακοπές σου με ηρεμία
Έχοντας καθαρό μυαλό και προσέχοντας κάποια πράγματα φεύγοντας από το σπίτι, ελαχιστοποιείς τις πιθανότητες να πέσεις θύμα κάποιου διαρρήκτη που θα βάλει στόχο τα αγαπημένα σου πράγματα. Μην ξεχνάς πως, ακόμη και ένα απλό λάθος, μπορεί να σου κοστίσει. Μπορεί π.χ. κάποτε να ήταν μία δημοφιλής πρακτική, αλλά το να αφήνεις κλειδιά περιμετρικά του σπιτιού, όπως σε γλάστρες, περβάζια, κάτω από πατάκια εισόδου κ.ά. δεν είναι καθόλου καλή ιδέα. Επίσης, σε καμία περίπτωση μην αφήνεις μεγάλα χρηματικά ποσά ή εκτεθειμένα πολύτιμα αντικείμενα στο σπίτι σου. Τέλος, για να μην διευκολύνεις κάποιον που θέλει να μπει, απομάκρυνε σκάλες ή άλλα ογκώδη αντικείμενα από την αυλή ή τον κήπο σου. Με λίγες προσεκτικές κινήσεις και έχοντας την σιγουριά που σου προσφέρει μία ασφάλεια περιεχομένου σπιτιού, θα απολαύσεις την απόδρασή σου χωρίς άγχος, με μόνη σκέψη το να περάσεις καλά και να επιστρέψεις με γεμάτες τις μπαταρίες σου.
 

Advertisement

Πηγή: skai.gr