Ποιοι και πως θα πάρουν το νέο μέρισμα

Ανοίγει ο δρόμος για χριστουγεννιάτικο μποναμά από την κυβέρνηση μετά το θετικό σήμα που έδωσε η αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού. Συγκεκριμένα για τον Οκτώβριο τα έσοδα στα κρατικά ταμεία ήταν αυξημένα κατά 71 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο. 

Το πρωτογενές πλεόνασμα, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί περίπου στα 400 εκατ. ευρώ. 

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, να διαθέσει ένα μέρος του πλεονάσματος στα νησιά του Αιγαίου και ειδικά αυτά που πλήττονται από την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση. Εκεί θα διατεθεί ένα μέρος που υπολογίζεται σε 30-40 εκατ. ευρώ σε διάφορες δράσεις που θα αναπτυχθούν στην περιοχή.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι όλοι οι έκτακτοι φόροι, που επιβλήθηκαν στα χρόνια της κρίσης, θα μηδενίσουν έως το τέλος της τετραετίας, δηλαδή το 2023. Έτσι, το μεγαλύτερο μέρος του μερίσματος, δηλαδή περίπου 350 εκατ. ευρώ, θα αφορά την εφάπαξ μείωση ενός φόρου. Το πιθανότερο σενάριο είναι να αφορά την εισφορά αλληλεγγύης ή το τέλος επιτηδεύματος που πληρώθηκαν φέτος. Πιο αναλυτικά η μείωση αναμένεται να είναι της τάξης του 20% και να προέλθει από  έναν επανυπολογισμό του φετινού φόρου. 

Το χρονοδιάγραμμα

Η ανακοίνωση του μερίσματος δεν θα γίνει εάν δεν δημοσιευθούν τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού για τον Νοέμβριο τουλάχιστον σε ταμειακή βάση. Το οικονομικό επιτελείο επιθυμεί να δει πως κινήθηκε ο προϋπολογισμός σε επίπεδο 11μηνου και να είναι σίγουρο για τους αριθμούς. Το πιθανότερο είναι την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου να γίνουν ανακοινώσεις από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Τέλος Νοεμβρίου στην Βουλή το φορολογικό

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή στο τέλος Νοεμβρίου, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι να έρθει μαζί με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που αφορά τις εισφορές. Από 1η Ιανουαρίου 2020 θα ξέρουν όλοι οι Έλληνες φορολογούμενοι πόσες είναι οι εισφορές τους και ποιο είναι το φορολογικό καθεστώς στο οποίο υπάγονται. Αυτό θέλει η κυβέρνηση να είναι εξασφαλισμένο έως τις 20 Δεκεμβρίου που ψηφίζεται και ο προϋπολογισμός.
 

Πηγή: skai.gr