Κλείσιμο

Σε πληθωριστικό «βέρτιγκο» η Ευρωζώνη: 12,1% η Ελλάδα – Σε υψηλό δεκαετιών ο δείκτης στη Γερμανία

Τροχιοδεικτικά πυρά είχε δείξει από χθες η Γερμανία, η οποία, κόντρα σε όλες τις εκτιμήσεις, εμφάνισε τον υψηλότερο πληθωρισμό τα τελευταία 70 χρόνια με 10,9% - Την πληθωριστική φωτιά συντηρεί η ενέργεια

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Οι φόβοι των πιο απαισιόδοξων δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν, και η Ευρωζώνη για πρώτη φορά στην ιστορία της πιάνει διψήφιο ποσοστό στον πληθωρισμό για τον Σεπτέμβριο με την Eurostat να ανακοινώνει ένα ολοστρόγγυλο 10%. Τροχιοδεικτικά πυρά είχε δείξει από χθες η Γερμανία, η οποία, κόντρα σε όλες τις εκτιμήσεις, εμφάνισε τον υψηλότερο πληθωρισμό τα τελευταία 70 χρόνια με 10,9%. 
 
Στο 12,1% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα από 11,2% τον Αύγουστο εμφανίζοντας την υψηλότερη αύξηση σε μηνιαία βάση, μετά από 2 μήνες ελαφράς αποκλιμάκωσης. Η χώρα έχει τον 6ο υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη πίσω από Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία, Ολλανδία και Σλοβακία. Περισσότερες από τις μισές χώρες της Ευρωζώνης 10 από τις 19 εμφανίζουν πια διψήφιο πληθωρισμό.  
  
Την πληθωριστική φωτιά συντηρεί η ενέργεια, όπου ο πληθωρισμός ξεπέρασε εκ νέου μετά από διάλειμμα 2 μηνών το 40%, με 40,8%. Ιδιαίτερα ανησυχητικά όμως είναι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των μη επεξεργασμένων  τροφίμων ο οποίος ανεβαίνει μήνα με το μήνα έχοντας αγγίζοντας πια το 12,7% ενώ στο 11,5% βρίσκεται ο πληθωρισμός των επεξεργασμένων τροφίμων. Καθόλου καθησυχαστική και η εικόνα στις υπηρεσίες όπου ο πληθωρισμός οδεύει προς το 5% διαγράφοντας 3ο συνεχή μήνα αύξησης.  
 
Με τον πληθωρισμό να επιμένει και να ενισχύεται εντείνονται και οι πιέσεις προς την ΕΚΤ για δραστικότερη αύξηση επιτοκίων. Ήδη η Φρανκφούρτη στις τελευταίες 2 συνεδριάσεις της αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά 125 μονάδες (1,25%) και διαρκώς πληθύνονται οι φωνές εντός του ΔΣ( τελευταίοι οι κεντρικοί τραπεζίτες της Λιθουανίας και της Εσθονίας) ότι η επόμενη αύξηση την ερχόμενη εβδομάδα πρέπει να είναι κατά 75 μονάδες βάσης. 

Ανεξάρτητα πάντως από το ύψος της αύξησης, το σίγουρο είναι ότι δεν θα είναι η μοναδική. Ήδη η Κριστίν Λαγκάρντ έχει προϊδεάσει με τις δηλώσεις της για πολλαπλές αυξήσεις μέχρι να ...τιθασευθεί το θηρίο... 
 

Πηγή: skai.gr