ΚΑΙΡΟΣ

Πλεονέκτημα η πολυγλωσσία για τις επιχειρήσεις

Οι εταιρείες που μαθαίνουν τη γλώσσα των χωρών με τις οποίες συναλλάσσονται επιχειρηματικά θα αναπτυχθούν στο μέλλον, κάνοντάς το ευκολότερο να χτιστούν σχέσεις εμπιστοσύνης και βοηθώντας να καταλάβουν πως σκέφτονται οι άνθρωποι, σύμφωνα με τον Martin Hope, επικεφαλής ενός προγράμματος της Ε.Ε που ονομάζεται «Η πλούσια σε γλώσσες Ευρώπη».

Μία καλή γλωσσική πολιτική για επιχειρήσεις περιλαμβάνει την πρόσληψη ανθρώπων που μπορούν να μιλήσουν περισσότερες από μια γλώσσες και την επιβράβευση των εργαζομένων που κάνουν γλωσσικά μαθήματα, είπε ο Hope, που είναι επίσης διευθυντής του γραφείου του British Council της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Αλλά δεν τελειώνει εδώ, είπε ο Hope, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι εταιρείες που «θα είναι οι καλύτερες» στον 21ο και 22ο αιώνα είναι αυτές που σκέφτονται «στρατηγικά» όσον αφορά στις γλώσσες που χρειάζονται για να συναλλαχθούν με άλλες χώρες.

«Τα αγγλικά δεν είναι αρκετά γιατί αν θέλεις να κάνεις δουλειές με τη Ρωσία, για παράδειγμα, το να χρησιμοποιήσεις απλώς τα αγγλικά σαν κοινή γλώσσα δεν πρόκειται να χτίσει μία αρκετά δυνατή σχέση,» είπε ο Ηοpe, που μιλά άπταιστα ρωσικά. «Και η λογική πίσω από την εκμάθηση γλωσσών δεν είναι οι συναλλαγές –είναι να χτίζεις σχέσεις και να κατανοείς έναν διαφορετικό πολιτισμό,» είπε.

Αν μιλάς τη γλώσσα ενός ξένου επιχειρηματία, πρώτον θα δείξεις ότι σε ενδιαφέρει ο πολιτισμός της χώρας, κάτι που δημιουργεί εμπιστοσύνη, συνέχισε. Αλλά το να ξέρεις μία γλώσσα θα σε βοηθήσει επίσης να καταλάβεις την νοοτροπία των ανθρώπων- ένα φοβερά πολύτιμο στοιχείο, όταν το να πουλάς και να εμπορεύεσαι προϊόντα έχει να κάνει με την «κατανόηση του πώς σκέφτονται οι άνθρωποι».

«Φυσικά εμείς (το British Council) προωθούμε τα αγγλικά και πιστεύουμε ότι το να επικοινωνείς στα αγγλικά έχει βοηθήσει να δημιουργηθεί συνεννόηση μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών χωρών»,είπε.

Αλλά ενώ η γλώσσα του Shakespeare είναι ένα εργαλείο, «είναι μόνο ένα μέρος της δημιουργίας διαπολιτισμικής κατανόησης και της ολοκληρωμένης δημιουργίας σχέσης. Πρέπει να μάθει ο ένας τη γλώσσα του άλλου –όχι μόνο αγγλικά,» επέμεινε ο Hope. 

Στρατηγική για την πολυγλωσσία που θα αναθεωρηθεί για το 2012
O Hope είναι ο διευθυντής του «Η πλούσια σε γλώσσες Ευρώπη»(LRE), ένα πρόγραμμα το οποίο εξετάζει κατά πόσο οι χώρες της Ε.Ε. προχώρησαν από τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την πολυγλωσσία το 2008 που δίνουν σαφείς συστάσεις για τα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάνω στο θέμα.

Η Επικοινωνία στη Πολυγλωσσία της Επιτροπής, που επίσης χάραξε ένα οριζόντιο πολιτικό πλαίσιο  για την πολιτική πολυγλωσσίας της Ε.Ε. ,επίσης χρονολογείται το 2008 αλλά μπορεί να επανεξετασθεί τον επόμενο χρόνο.
Πηγή: EurActiv.gr