Πιο κοντά σε χρεοκοπία η Αργεντινή – «όχι» σε νέα προθεσμία και μονή πληρωμή από ΗΠΑ

Ένα βήμα πιο κοντά στην δεύτερη πτώχευσή της σε διάστημα 13 ετών βρίσκεται από την Πέμπτη η Αργεντινή, αφότου η αμερικανική Δικαιοσύνη απέρριψε το αίτημα του Μπουένος Άιρες για παράταση της προθεσμίας που έχει προκειμένου να αποζημιώσει τους πιστωτές της που δεν συμμετείχαν οικειοθελώς στις αναδιαρθρώσεις χρέους του 2005 και του 2010.

Η προθεσμία για καταβολή των αποζημιώσεων στους «απρόθυμους», ύψους 1,33 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συν τους τόκους, εκπνέει τη Δευτέρα 30 Ιουνίου. Η Αργεντινή είχε ζητήσει περισσότερο χρόνο προκειμένου να διαπραγματευτεί διακανονισμό με τους εν λόγω πιστωτές.

Νωρίτερα, η Αργεντινή είχε προσπαθήσει να καταβάλει 832 εκατομμύρια δολάρια, αλλά μόνο στους πιστωτές που δέχτηκαν να συμμετάσχουν στα «κουρέματα». Ωστόσο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η αμερικανική Δικαιοσύνη μπλόκαρε και αυτή την πληρωμή, καθώς απαιτεί να αποζημιωθούν και οι δύο ομάδες δανειστών, όχι μόνο οι συνεργάσιμοι.

Αυτό σημαίνει πως η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Νοτίου Αμερικής βρίσκεται αντιμέτωπη με μία σκληρή διορία προκειμένου να αποπληρώσει αμφότερους τους συνεργάσιμους και τους μη συνεργάσιμους πιστωτές της τη Δευτέρα.

Ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής είχε δηλώσει νωρίτερα πως η πληρωμή των 832 εκατομμυρίων αποδείκνυε την πρόθεση του Μπουένος Άιρες να εξυπηρετήσει το χρέος του.

Το Μπουένος Άιρες έχει επανειλημμένα διαμηνύσει πως δεν έχει επαρκή συναλλαγματικά αποθέματα για τη διπλή πληρωμή και την κάλυψη των υπόλοιπων αναγκών του.

Ο κίνδυνος νέας χρεοκοπίας για την Αργεντινή έγινε ορατός όταν πριν από λίγες ημέρες το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε τελεσίδικα πως η λατινοαμερικανική χώρα οφείλει να αποζημιώσει τα κερδοσκοπικά κεφάλαια NML και Aurelius, που αρνήθηκαν να λάβουν μέρος οικειοθελώς στα «κουρέματα» του 2005 και του 2010.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ