«Πετάει» ο προϋπολογισμός με τα φτερά του ΕΝΦΙΑ, του ΦΠΑ και του φόρου εισοδήματος

ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος απογείωσαν κυριολεκτικά τα φορολογικά έσοδα του Μαίου οδηγώντας σε υπέρβασή σχεδόν 1,1 δισ. ευρώ

του Χρυσόστομου Τσούφη

Τα τελικά στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τον Μάιο εξηγούν πώς βρήκε η κυβέρνηση τον επιπλέον δημοσιονομικό χώρο για να εξαγγείλει το 2ο γύρο επιδότησης καυσίμων για την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.

ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος απογείωσαν κυριολεκτικά τα φορολογικά έσοδα του Μαΐου οδηγώντας σε υπέρβασή σχεδόν 1,1 δισ. ευρώ.

Τα 811 εκατ. ευρώ προέρχονται από την «προείσπραξη» στην ουσία του ΕΝΦΙΑ, αφού στον προϋπολογισμό προβλεπόταν η είσπραξη του από το Σεπτέμβριο και όχι από το Μάιο, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που είδαν σημαντικές μειώσεις στα εκκαθαριστικά τους και έσπευσαν να πληρώσουν εφάπαξ.

Τα 142 εκατ. ευρώ είναι η υπέρβαση από τον φόρο εισοδήματος, ενώ η εικόνα θα ήταν ακόμη καλύτερη αν οι επιστροφές φόρου δεν ξεπερνούσαν τις εκτιμήσεις κατά 151 εκατ. ευρώ.

Συνολικά τους πρώτους πέντε μήνες του έτους τα φορολογικά έσοδα έχουν ήδη ξεπεράσει τα 20 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,8 δισ. ευρώ έναντι του στόχου, σχεδόν δηλαδή όσο ένας ΕΝΦΙΑ.

Κι αυτό γιατί ο πληθωρισμός έχει φουσκώσει τα έσοδα από ΦΠΑ -καθώς πολλές αγορές είναι ανελαστικές- κατά 612 εκατ. ευρώ, ενώ κατά 550 εκατ. ευρώ είναι αυξημένος ο φόρος εισοδήματος.

Την ίδια στιγμή 549 εκατ. ευρώ μειωμένες έναντι του στόχου εμφανίζονται και οι δαπάνες. Αποτέλεσμα αυτών το πρωτογενές έλλειμμα να συγκρατείται λίγο κάτω από τα 1,5 δισ. ευρώ, 2,4 δισ. ευρώ χαμηλότερα από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού.

Ειδικά για τα έσοδα από τα καύσιμα το ισοζύγιο παραμένει οριακά θετικό. Τα έσοδα από τον ΕΦΚ, ο οποίος είναι φόρος μοναδιαίος και όχι αναλογικός, επιβάλλεται δηλαδή ως σταθερό ποσό σε καθε λίτρο που πωλείται είναι χαμηλότερα των εκτιμήσεων κατά 137 εκατ. ευρώ.

Αυτό δείχνει ότι υπάρχει μείωση της κατανάλωσης, όχι όμως στο ύψος που υποστηρίζει η πλειονότητα των επαγγελματιών της αγοράς. Από την άλλη όμως τα έσοδα από ΦΠΑ που επιβάλλεται στις φουσκωμένες τιμές είναι θετικά κατά 145 εκατ. ευρώ.

Στο ΥΠΟΙΚ ξεκαθαρίζουν ότι το συνολο του δημοσιονομικού χώρου που έχει δημιουργηθεί έχει αξιοποιηθεί υπέρ των φορολογουμένων. Οποιαδήποτε επιπλέον παρέμβαση -η οποία φυσικά και δεν αποκλείεται- θα γίνει εφόσον δημιουργηθούν δημοσιονομικά περιθώρια από εδώ και πέρα.

Πηγή: skai.gr