«Παράθυρο» Σκυλακάκη για νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ από το 2020

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Ως ανοιχτό «παράθυρο» για νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ από το επόμενο έτος, ερμηνεύθηκε η αναφορά του Υφυπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη για βελτίωση της εισπραξιμότητας του φόρου κατά 110 εκατομμύρια ευρώ φέτος, μιλώντας με νόημα για ακόμα καλύτερες εξελίξεις το 2020, και τονίζοντας ότι η βελτίωση του στόχου στην εισπραξιμότητα καθιστά την επιβολή τόσο μεγάλων ποσών περιττή.

Συν 110 εκατομ. ευρώ στην εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ φέτος - Έρχονται καλύτερα το 2020…

«Συνολικά οι φόροι ακίνητης περιουσίας μειώνονται από 2,805 δις ευρώ σε 2,799 δις ευρώ. Υπήρξε βελτίωση της εισπραξιμότητας. Μόνο στον ΕΝΦΙΑ ήταν 110 εκατομμύρια ευρώ καλύτερα φέτος. Δεν χρειάζεται να επιβάλλεται αυτός ο ΕΝΦΙΑ. Και του χρόνου θα είναι ακόμα καλύτερα τα πράγματα. Προετοιμαστείτε!», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης, επισημαίνοντας ότι η βελτίωση της εισπραξιμότητας προέκυψε παρά τη μείωση του φόρου, για να καταδείξει την ορθή κυβερνητική πολιτική.

Η αναφορά του Υφυπουργού Οικονομικών, ήρθε κατ’ ουσίαν ως απάντηση στη χθεσινή (Κυριακή) μομφή του προκατόχου του Ευκλείδη Τσακαλώτου από τον ΣΥΡΙΖΑ για περιορισμένη μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για εγγαστριμυθία στη μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων

Νωρίτερα, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης αποκρούοντας τα πυρά του Αλέκου Φλαμπουράρη από τον ΣΥΡΙΖΑ περί συνέχισης της λιτότητας, καταλόγισε στην απελθούσα κυβέρνηση ότι επέβαλλε 30 δισ. ευρώ λιτότητα παραπάνω κι από αυτή που ζητούσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Όσον αφορά, δε, στα πρωτογενή πλεονάσματα και την αντιπαράθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση για διεκδίκηση μείωσής τους με αργούς ρυθμούς από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο Υφυπουργός Οικονομικών «κάρφωσε» τον ΣΥΡΙΖΑ ότι λειτουργούσε ως «εγγαστρίμυθος», υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση προχωρά με σοβαρά και σταθερά βήματα.

«Δεν θέσατε ποτέ το θέμα στο Eurogroup και στο EuroWorking Group. Μόνοι σας το λέγατε. Σαν εγγαστρίμυθοι. Μόνοι σας το ακούγατε. Δεν το ανοίξατε το λογαριασμό και να τον ανοίγατε δεν θα είχε κανένα νόημα γιατί δεν θα είχε δημοσιονομική επίδραση. Η αλλαγή στα πρωτογενή πλεονάσματα πρέπει να γίνει βασίζεται σε ένα απλό επιχειρήματα , βελτιώνεται η ανάλυση βιωσιμότητας τους χρέους. Θα προχωρούμε σε σοβαρότητα και όχι πολιτικές εγγαστρίμυθων», κατέληξε ο κ. Σκυλακάκης.