Παπακωνσταντίνου: Η ανάκαμψη ήδη ξεκίνησε

Η ανάκαμψη έχει ήδη ξεκινήσει τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε ως το χειρότερο τρίμηνο της κρίσης το τελευταίο του 2010.

Πλέον η ύφεση έχει αρχίσει να ρηχαίνει σταδιακά, είπε, αναφέροντας ως παράδειγμα τη μεγάλη αύξηση των εξαγωγών, σε ποσοστό 30% έως 40%.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την επόμενη τριετία δεν θα περιλαμβάνει οριζόντιες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, αύξηση των φορολογικών συντελεστών και μείωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

Όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, αρχές Απριλίου θα συμφωνηθεί το πρόγραμμα με τους εκπροσώπους της τρόικας, έως τις 15 Απριλίου θα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο και έως τις 15 Μαίου θα πρέπει να αποτελεί νόμο του κράτους.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε την τιτλοποίηση των εσόδων από τα διόδια τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλουν τόσο στη μείωση του χρέους όσο και στη σωστή λειτουργία των έργων.

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη θα συνεδριάσει η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων που θα προχωρήσει στην πρόσληψη των πρώτων συμβούλων.

Μια πρώτη αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων των μη εισηγμένων ΔΕΚΟ ανεβάζει την προς αξιοποίηση περιουσία τους στα 8 δισ. ευρώ.

Μεγάλη μείωση 25% των ζημιών σε 14 ΔΕΚΟ
Σημαντική μείωση των συνολικών εσόδων και των δαπανών μισθοδοσίας αλλά και συρρίκνωση των ζημιών κατά 25% τον Ιανουάριο του 2011, σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2010, εμφανίζουν τα στοιχεία για τις 14 μεγαλύτερες ΔΕΚΟ, που δημοσίευσε το υπουργείο Οικονομικών, όπως οφείλει βάσει μνημονίου.

Αναλυτικότερα, τα συνολικά έσοδα των εταιρειών υποχώρησαν σε ποσοστό 34%, ενώ η μείωση των εσόδων από πωλήσεις το αντίστοιχο διάστημα περιορίστηκε σε 20%, μικρότερη από την συγκράτηση των δαπανών (32%).

Στο σκέλος των εξόδων, παρουσιάζεται συγκράτηση της τάξης του 32% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2010. Η πτώση αυτή αποδίδεται κυρίως σε:

-Μείωση κατά 31% το 2011 των δαπανών μισθοδοσίας, αποτέλεσμα της εφαρμογής του Ν.3899/10, της μείωσης του αριθμού των απασχολουμένων καθώς της εφαρμογής του Ν. 3845/10 με έναρξη ισχύος από 1/6/2010.

-Μείωση κατά 33% το 2011 των αμοιβών και εξόδων τρίτων.

-Μείωση των τόκων το 2011 κατά 64%.

Σημαντική μείωση κατά 67% παρουσιάζει και το συνολικό ύψος των επιχορηγήσεων (τακτικού προϋπολογισμού και λοιπές) τον Ιανουάριο 2011 οι οποίες περιορίστηκαν σε 11 εκατ. ευρώ από 36 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο 2010.

Ο συνολικός αριθμός απασχολούμενων τον Ιανουάριο 2011 εμφανίζει μείωση κατά 14% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010 (μείωση κατά 3.098 εργαζόμενους).

Σε ότι αφορά το οικονομικό αποτέλεσμα, παρουσιάζεται μείωση των ζημιών των εταιρειών κατά 25% σε σχέση με το 2010 οι οποίες περιορίστηκαν σε 33,4 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2011 έναντι 44,5 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2010, βελτιούμενα κατά 11 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η ανάλυση δεν περιλαμβάνει τον ΟΣΕ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, διότι η διαδικασία οριστικοποίησης των λογαριασμών για τον Ιανουάριο 2011 δεν έχει ολοκληρωθεί από τις εταιρείες και συνεπώς τα τελικά οικονομικά στοιχεία δεν είναι διαθέσιμα στην παρούσα φάση.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία αφορούν ένα μικρό μόνο κομμάτι των περισσότερων από 100 συνολικά ΔΕΚΟ. Οι 14 ΔΕΚΟ εποπτεύονται ήδη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ, δηλαδή σε αυτές έχουν επιβληθεί οι μισθολογικές περικοπές που θεσπίστηκαν τον προηγούμενο Δεκέμβριο, κάτι που δεν ισχύει για το σύνολο των ΔΕΚΟ.

Πηγή: skai.gr