«Ένεση» 6,8 δισ. ευρώ στην οικονομία - Ποιοί θα ωφεληθούν

Το ολοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας για τον μήνα Απρίλιο ύψους 6,8 δις ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τον κορωνοϊό, παρουσίασαν οι υπουργοί Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. Κοινός παρονομαστής των τοποθετήσεών τους ότι για να ωφεληθούν οι επιχειρήσεις από τα μέτρα αυτά, θα πρέπει να μην προχωρήσουν σε καμία απόλυση.

Οι ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών

«Υλοποιούμε ένα σοβαρό, συνεκτικό σχέδιο, ανακουφίζουμε εργαζόμενους και εργοδότες», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

1. Το 81% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή 1,7 εκατ. εργαζόμενοι θα λάβουν την ενίσχυση των 800 ευρώ.

Τα 800 ευρώ δικαιούνται όσοι εργαζόμενοι τίθενται σε προσωρινή αναστολή εργασίας και τα χρήματα αυτά είναι αφορολόγητα, ακατάσχετα και μη συμψηφιστέα. Καλύπτονται οι ασφαλιστικές εισφορές τους, για 45 ημέρες και τους παρέχεται αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία για 4 μήνες, με δυνατότητα έκπτωσης 25% εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα.

2. Επίσης, επεκτείνεται η λήψη μέτρων προστασίας σε πολύ περισσότερες επιχειρήσεις. Συνολικά καλύπτονται περίπου 800.000 επιχειρήσεις, δηλαδή το 76% του συνόλου των νομικών προσώπων.

Για το 99% των επιχειρήσεων που καλύπτονται, προβλέπεται, αναστολή καταβολής ΦΠΑ και δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία. Για τις δόσεις βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία μηνός Απριλίου, παρέχεται δυνατότητα έκπτωσης 25%, εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Επιπλέον, εάν οι πληρωτέες τον μήνα Απρίλιο υποχρεώσεις ΦΠΑ καταβληθούν εμπρόθεσμα, το 25% του ποσού τους συμψηφίζεται με πάσης φύσεως μελλοντικές φορολογικές οφειλές.

Για τις επιχειρήσεις που δεν είχε προβλεφθεί η ένταξή τους σε πλαίσιο ρυθμίσεων μέχρι σήμερα, η προϋπόθεση υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τον μήνα Απρίλιο είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, από την χρονική στιγμή ολοκλήρωσης των σημερινών ανακοινώσεών μας.

3. Καλύπτονται επιπλέον, με διαφορετικά σχήματα, 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, δηλαδή το 75% του συνόλου

4. Θεσπίζεται το χρηματοδοτικό σχήμα της «επιστρεπτέας προκαταβολής»  ύψους 1 δισ. ευρώ. Προϋπόθεση να μην προβούν σε απολύσεις.

Η λειτουργία του συνίσταται στην άμεση χρηματοδοτική ενίσχυση επιχειρήσεων, η οποία είναι, συνολικώς ή μερικώς, επιστρεπτέα προς το κράτος, ανάλογα και με την πορεία της επιχείρησης. Η ενίσχυση χορηγείται προς τις επιχειρήσεις απευθείας από το κράτος, στο πλαίσιο του ηλεκτρονικού συστήματος της φορολογικής διοίκησης (TAXIS).

Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν το σχήμα του Υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να εγγραφούν στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (myBusinessSupport) κατά την περίοδο 2 έως 10 Απριλίου 2020.

5. Το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί από όλες τις επιχειρήσεις προς όλους τους εργαζόμενους.

Οι επιχειρήσεις που δεν καλύπτονται από τις μέχρι σήμερα προβλέψεις της Πολιτείας, πρέπει να καταβάλουν το Δώρο Πάσχα, στις προβλεπόμενες από το νόμο προθεσμίες. Εάν οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς προσωρινής αναστολής, το δώρο θα καταβληθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Έως τις 10 Απριλίου, αναμένεται να λάβουν έκτακτη ενίσχυση 108.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας, ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, οι εργαζόμενοι στον ΕΟΔΥ, καθώς και όσοι υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

6. Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων, θα διευκολύνουν την πληρωμή δόσεων των ενήμερων δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση, όπως αυτές οι κατηγορίες πολιτών παρουσιάζονται στην ολοκληρωμένη μορφή τους σήμερα.

7. Θα διαμορφωθούν μέτρα στήριξης προς κλάδους του πρωτογενούς τομέα που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού. Διατίθεται άμεσα κονδύλι 150 εκατ. ευρώ ενώ θα αξιοποιηθούν και κοινοτικοί πόροι.

8. Οι συμπληρωματικές δαπάνες στον κρατικό προϋπολογισμό για την πρστασία της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό, είναι άνω των 5,1 δισ. μόνο για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. 6,8 δισ. διατίθενται συνολικά για τον κορωνοϊό.

Αναλυτικότερα:

    • Οι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων ξεπερνούν τα 2,1 δισ. ευρώ.

    • Οι αναστολές ασφαλιστικών υποχρεώσεων και η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών διαμορφώνονται στα 1,6 δισ. ευρώ.

    • Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση ανέρχεται στα 1,4 δισ. ευρώ.

    • Η συνολική επιβάρυνση αυτών των μέτρων ανέρχεται στα 5,1 δισ. ευρώ, μόνο για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Οι ανακοινώσεις του υπουργού Ανάπτυξης 

Σε δυο πεδία η μάχη που δίνουμε, τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης, η πρώτη στο υγειονομικό πεδίο η δεύτερη στο οικονομικό, ανακοινώνοντας τις δράσεις του υπουργείου Ανάπτυξης.

Το υπουργείο Ανάπτυξης αναλαμβάνει για τους μήνες Απρίλιο - Μάιο και Ιουνιο, την αποπληρωμή όλων των επιτοκίων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων.

Όσοι είναι σε προστασία, οι δικαιούχοι των 800 ευρώ και οι επιχειρήσεις με ΚΑΔ που εντάσσονται σε προστασία, δικαιούνται από τις τράπεζες αυτόματη τρίμηνη αναστολή της πληρωμής των χρεών τους.

Αναζητείται λύση στο ζήτημα των επιταγών. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας κυρίως εξαγωγικών επιχειρήσεων. Θα υπάρξει λύση τις επόμενες μέρες ώστε να λυθεί το πρόβλημα προμηθειών από το εξωτερικό.

Κατατίθεταιι στις αρχές Απριλίου 1 δισ. ως εγγύηση για δάνεια σε πληττόμενες επιχειρήσεις, εγγυημένα στο μεγαλύτερό τους μέρος από εμάς.

Οι ανακοινώσεις του  υπουργού Εργασίας

Ο κ. Βρούτσης, είπε ότι οι τρεις πρώτες δέσμες μέτρων και η τέταρτη που ανακοινώνεται σήμερα, συνιστούν ένα ολοκληρωμένο δίχτυ προστασίας που έγκαιρα αποφάσισε η κυβέρνηση ανακουφίζοντας εργαζόμενους και εργοδότες και με κοινό παρονομαστή τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

1η Απριλίου θα ανοίξει ειδική πλατφόρμα για τους εργαζόμενους στην γγ του υπουργείου Εργασίας ώστε και εκείνοι να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά έντυπα για μείωση 40% μισθώματος κατοικίας και για να λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Από σήμερα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ θα λειτουργεί νέα φόρμα υποβολής, εμπλουτισμένη με ΚΑΔ δευτερογενούς δραστηριότητας.

Στήριξη των έξι επιστημονικών κλάδων από πόρους του ΕΣΠΑ, μέσω εκπαιδευτικού επιδόματος 600 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο. Το ποσό θα είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και μη συμψηφιστέο και η πρώτη δόση θα ξεκινήσει να καταβάλεται εντός Απριλίου. Από τον Μάιο θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ.

Στην ΠΝΠ που θα εκδοθεί σήμερα θα προβλέπεται μείωση 25% στις ασφαλιστικές εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Η πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών μετατίθεται για τις 10 Απριλίου.

Το δώρο Πάσχα θα είναι μειωμένο κατά το μέρος που δεν είναι δεδουλευμένο. Ωστόσο το τμήμα που δεν θα καταβάλουν οι εργοδότες θα καταβληθεί στο ακέραιο από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ηλεκτρονικά θα εγγράφονται και θα εξυπηρετούνται από σήμερα οι άνεργοι από τον ΟΑΕΔ.

Οι ανακοινώσεις του υφυπουργού Δημοσιονομικής Πολιτικής

Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης κάλεσε όσους πολίτες μπορούν συνεχίσουν να τηρούν τις υποχρεώσεις τους προς την πολιτεία και προς τους προμηθευτές, καθώς είναι σημαντικό μέσα στην κρίση να κρατήσουμε τις συναλλακτικές μας συνήθειες.

Η επιστρεπτέα προκαταβολή καλύπτει πλέον όλους τους κλάδους της οικονομίας. Θα χορηγηθεί απευθείας από το κράτος μέσω του TAXIS.

Πηγή: skai.gr