Κλείσιμο

Οχήματα: Τι αλλάζει στην φορολόγηση-Τα σενάρια απόσυρσης 

Το 2020 αναμένεται να είναι η χρονιά που θα έρθουν τα πάνω κάτω στην φορολόγηση των αυτοκινήτων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες σε διάταξη, η οποία θα ενταχθεί στο φορολογικό, θα προβλέπονται αλλαγές και μειώσεις στην φορολόγηση των εταιρικών αυτοκινήτων (leasing). Τα τελευταία 4 χρόνια η φορολόγηση των εταιρικών αυτοκινήτων είχες αυξηθεί. 

Το δεύτερο μέτρο θα αφορά την υποχρέωση της χώρας με ευρωπαϊκή οδηγία να προχωρήσει στην παροχή κινήτρων για την αγορά νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας στα αυτοκίνητα. 
Τρίτον θα προβλέπονται αλλαγές και στα τέλη κυκλοφορίας που θα πληρωθούν το 2020 και θα αφορούν το 2021. Το σχετικό νομοσχέδιο, που βρίσκεται στα σκαριά και αναμένεται να έρθει στις αρχές του νέου έτους στην Βουλή, θα προβλέπει ότι οι ρύποι θα συνδέονται με την κατανάλωση καυσίμου στα νέα τέλη κυκλοφορίας. 

Σενάρια απόσυρσης με επιδότηση

Τα σενάρια για την παροχή κινήτρων για την αγορά νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας στα αυτοκίνητα, όπως τα επεξεργάστηκε το ΙΟΒΕ προβλέπουν:

Σενάριο 1: 

Αργή υιοθέτηση των ευρωπαϊκών δεικτών και άρα επιδότηση 3.000 ευρώ ανά αυτοκίνητο. 

Σενάριο 2:

Θεαματική εναρμόνιση με τους κοινοτικούς κανονισμούς και επιδότηση 7.500 ευρώ ανά αυτοκίνητο. Αυτό το σενάριο προβλέπει απόσυρση η οποία σε ένα με δύο χρόνια πιάνει τους ευρωπαϊκούς στόχους για τη μείωση των ρύπων. 
 

Πηγή: skai.gr