ΟΠΕΚ: Έδωσε τα χέρια με την Ρωσία για μείωση της παραγωγής πετρελαίου

Σε μία ιστορική συμφωνία κατέληξαν τα μέλη του ΟΠΕΚ, η Ρωσία και άλλες μεγάλες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες, που αποφάσισαν τη μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου κατά 10 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) τον Μάιο και τον Ιούνιο, δηλαδή το 10% της παγκόσμιας προμήθειας πετρελαίου προκειμένου να ενισχυθεί το επίπεδο των διεθνών τιμών, που έχει δεχθεί πλήγμα από την εξάπλωση της πανδημίας της COVID-19, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Οι τιμές είχαν πέσει κατακόρυφα μετά το μπρα-ντε-φερ Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας,  που ηγείται των χωρών του ΟΠΕΚ και ζητούσε επίμονα από την Μόσχα περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου.  

Σύμφωνα με την απόφαση, οι περικοπές στην παραγωγή του πετρελαίου κατά την περίοδο από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο θα είναι στα 8 εκατομμύρια βαρέλια (bpd), ενώ αμέσως μετά η παραγωγή θα μειωθεί στα 6 εκατομμύρια βαρέλια (bpd) για την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2021 μέχρι τον Απρίλιο του 2022.
Η παραγωγή 

Ωστόσο, το Μεξικό φαίνεται ότι καθυστερεί να δώσει το «πράσινο φως» και προβάλλει ενστάσεις. Στο Μεξικό προτάθηκε να περικόψει την παραγωγή του κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα. Σύμφωνα με την υπουργό Ενέργειας του Μεξικού, Νάχλε Γκαρσία η χώρα πιέζει για μείωση στα 100.000 βαρέλια την ημέρα.  

Από την πλευρά της, η Σαουδική Αραβία εκφράζει την ελπίδα ότι το Μεξικό θα δει τα οφέλη από τη συμφωνία μείωσης της παραγωγής. 

Μία νέα τηλεδιάσκεψη του ΟΠΕΚ με την Ρωσία και άλλες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουνίου, για την αξιολόγηση των συνθηκών που θα έχουν διαμορφωθεί στην αγορά πετρελαίου.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ με Πούτιν και βασιλιά Σαλμάν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι είχε μία καλή τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν, αναμένοντας την ανακοίνωση της συμφωνίας μεταξύ του ΟΠΕΚ και των άλλων χωρών για τη μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου.

«Είχαμε μία μεγάλη κουβέντα για την παραγωγή πετρελαίου και τον ΟΠΕΚ, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνει [η μείωση], ώστε η βιομηχανία μας να πάει καλά και η πετρελαϊκή βιομηχανία να πάει καλύτερα» δήλωσε ο πρόεδρος Τραμπ, εκφράζοντας ανησυχία για το ενδεχόμενο να υπάρξουν απολύσεις στην πετρελαϊκή βιομηχανία και σε διεθνές επίπεδο.

Πηγή: skai.gr