«Ομπρέλα» και στο υπόγειο QE της ΕΚΤ φαίνεται πως θα κρατά η Ελλάδα

«Ομπρέλα» και στο υπόγειο QE της ΕΚΤ φαίνεται πως θα κρατά η Ελλάδα
Αποκλεισμένη και από την επόμενη φάση του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας φαίνεται πως είναι η Ελλάδα, όπως προκύπτει από δηλώσεις του προέδρου Μάριο Ντράγκι και ανακοίνωση του οργανισμού.

Η ΕΚΤ αποφάσισε να θέσει τέλος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στα τέλη Δεκεμβρίου, όμως θα συνεχίσει να παρεμβαίνει στις αγορές, επανεπενδύοντας σε τίτλους χρέους έσοδα που αποκομίζει από τα ωριμάζοντα ομόλογα που έχει ήδη αγοράσει.

Σε συνέντευξη Τύπου στην Φρανκφούρτη ο κ. Ντράγκι δήλωσε πως οι επανεπενδύσεις θα γίνονται στις «δικαιοδοσίες» όπου ωριμάζουν τα προηγούμενα ομόλογα. Άρα τα έσοδα από γερμανικά ομόλογα που λήγουν θα χρησιμοποιούνται για την αγορά άλλων γερμανικών χρεογράφων.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ δεν προτίθεται να αγοράσει ελληνικό χρέος, καθότι ουδέποτε επένδυσε σε ελληνικούς τίτλους στην πρώτη φάση της ποσοτικής χαλάρωσης λόγω αβεβαιότητας για την βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Ο κ. Ντράγκι δεν έδωσε συγκεκριμένες διευκρινίσεις για την χώρα μας. Το προηγούμενο διάστημα η ΕΚΤ είχε αποφύγει να αποσαφηνίσει εάν η Ελλάδα, η οποία δεν έλαβε μέρος στην ποσοτική χαλάρωση, θα μπορούσε να ενταχθεί στις επανεπενδύσεις.

Η δράση της ΕΚΤ στην δευτερογενή αγορά χρέους αυξάνει την ζήτηση και συνεπώς συμπιέζει προς τα κάτω το κόστος δανεισμού, κάτι που θα ωφελούσε ιδιαίτερα τα σχέδια της Ελλάδας για πλήρη επάνοδο στις αγορές.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου βρίσκεται αυτή την στιγμή στο 4,22%, σύμφωνα με δεδομένα του πρακτορείου Bloomberg.
Πηγή: skai.gr