Ταμείο Ανάκαμψης: Ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία η Σύνοδος Κορυφής

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε την Παρασκευή η Σύνοδος Κορυφής με βασικό αντικείμενο συζήτησης το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ που έχει εισηγηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Έγινε μια πολύ θετική συζήτηση στη σημερινή Σύνοδο» σχολίασε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά τη λήξη της τηλεδιάσκεψης.Τόνισε πως όλοι οι ηγέτες ομοφώνα συμφωνήσαν στην κρισιμότητα της κατάστασης και στην ανάγκη για συντονισμένη απάντηση. 

Υπήρξαν πάντως διαφωνίες ως προς το μέγεθος του πακέτου και την ισορροπία δανείων - επιχορηγήσεων, ωστόσο η πρόεδρος εμφανίστηκε βέβαιη ότι θα υπάρξει συμφωνία πριν τη λήξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου τον Ιούλιο, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να φτάσουμε σε συμφωνία». 

«Περνάμε σε νέα φάση: αυτή της διαπραγμάτευσης» είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου λίγο μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

Ο Σαρλ Μισέλ υπογράμμισε ότι «δεσμεύεται να ξεκινήσουν πραγματικές διαπραγματεύσεις» ενώ ανέφερε ότι η επόμενη Σύνοδος με φυσική παρουσία θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Ιουλίου.  Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Μισέλ, υπάρχει ανάγκη για συμπαγείς προτάσεις πριν από την επόμενη Σύνοδο των 27.

«Η Ευρώπη έχει κάθε συμφέρον να υπάρχει το ταμείο ανάκαμψης έως το τέλος του καλοκαιριού» δήλωσε νωρίτερα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, στους ηγέτες της ΕΕ, που συνεδριάζουν σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg 

Από την πλευρά του ο Εμανουέλ Μακρόν, είπε στους Ευρωπαίους ομολόγους του ότι τα μέτρα της ευρωπαϊκής βοήθειας θα πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον 500 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις λόγω της έκτασης της οικονομικής επίπτωσης της πανδημίας.  Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η συμφωνία πρέπει να ολοκληρωθεί έως τον Ιούλιο λόγω των ευαισθησιών των αγορών και της πίεσης από τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Πηγή: skai.gr