Όλο το σχέδιο για τις εκκρεμείς συντάξεις –Τα ποσά, η προκαταβολή και το σύστημα «Άτλας»

Πολύπλευρο σχέδιο μπαίνει σε εφαρμογή για την αντιμετώπιση των εκκρεμών συντάξεων που σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα λιμνάζουν επί τέσσερα ή πέντε χρόνια. Το αγκάθι των εκκρεμών ναι μεν είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα αλλά η πανδημία το επιδείνωσε πολύ περισσότερο ειδικά κατά το πρώτο lockdown.

Eπιπλέον μέσα στο 2021 αναμένεται ένα νέο κύμα συνταξιοδοτήσεων καθώς το 2021 θεωρείται έτος ορόσημο για το συνταξιοδοτικό σύστημα καθώς από την 1 Ιανουαρίου του 2022 τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνονται, όπως αναφέρει το Money Review.

Αιχμή του δόρατος του σχεδίου αποτελεί η προκαταβολή σύνταξης έως και 384 ευρώ μέχρι την έκδοση της προσωρινής όπου προβλέπεται ή της οριστικής.

Τα ποσά που θα λάβουν οι συνταξιούχοι: 

1) 384 ευρώ για κατ’ ελάχιστον 15 έτη ασφάλισης (ή 4.500 ημέρες εργασίας) και ηλικία 67 ετών και άνω

2) 384 ευρώ για κατ’ ελάχιστον 20 έτη ασφάλισης (ή 6.000 ημέρες εργασίας) και ηλικία 62 έως 67 ετών

3) 360 ευρώ για κατ’ ελάχιστον 15 έτη ασφάλισης (ή 4.500 ημέρες εργασίας) και ηλικία 62 έως 67 ετών

4) 360 ευρώ αν ο αιτών έχει δικαίωμα συνταξιοδότησης και είναι κάτω των 62 ετών

5) Στους αιτούντες συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας θα  χορηγείται ως προκαταβολή σύνταξης το ποσό των 384 ευρώ.

6) Χορήγηση προκαταβολής 384 ευρώ προβλέπεται και για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης λόγω θανάτου του ασφαλισμένου.

Σημειώνεται πάντως πως οι αναπηρικές συντάξεις θα εντάσσονταν στο νέο μηχανισμό ΑΤΛΑΣ πιλοτικά από το τέλος του 2020 ώστε να εκδίδονται ψηφιακά μέσα σε λίγα λεπτά μέχρι τον Μάρτιο του 2021. Ενώ οι συντάξεις χηρείας που εντάσσονται και αυτές στην ρύθμιση εκδίδονται ήδη ψηφιακά.

Φαίνεται πως το σχέδιο ψηφιακή σύνταξη τελικά δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση. Μένει βέβαια να δούμε εάν το νέο σχέδιο θα ανατρέψει όλο τον προηγούμενο προγραμματισμό για τις ψηφιακές συντάξεις. 

Το ποσό της προκαταβολής σύνταξης πάντως θα υπολογίζεται από τον επόμενο μήνα της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης. H ρύθμιση θα εφαρμοστεί στις αιτήσεις συνταξιοδότησης που θα υποβληθούν μετά την έναρξη ισχύος της, αλλά και σε όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί προσωρινή απόφαση συνταξιοδότησης.

Στην περίπτωση των εκκρεμών αιτήσεων, τα ποσά θα καταβληθούν αναδρομικά. Ετσι για παράδειγμα ένας ασφαλισμένος που δικαιούται τα 384 ευρώ βάσει των παραπάνω κριτηριών και η αίτηση του  εκκρεμεί 10 μήνες μετά από ηλεκτρονικό αίτημα του δικαιούχου στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου  gov.gr. θα πάρει ως αναδρομικά το ποσό των 3.840 ευρώ.

Η εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων βρίσκεται ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα καθώς αποτελεί άλλωστε και δέσμευση προς τους θεσμούς. Έτσι συνδυαστικά για την επιτάχυνση των συντάξεων ο ΕΦΚΑ θα ενισχυθεί με προσωπικό μέσω αποσπάσεων από άλλους Δημόσιους φορείς. Θα υπάρξει η δυνατότητα προσωρινής στελέχωσης των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ με πρώην υπαλλήλους των Ταμείων που έχουν συνταξιοδοτηθεί, οι οποίοι θα μπορούσαν να δώσουν ταχύτητα στην έκδοση των συντάξεων λόγω της εμπειρίας τους.

Επιπλέον θα συγκροτηθούν και ομάδες εργαζομένων με στόχο την εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων για τους οποίους θα προβλέπεται και μπόνους μέχρι και 480 ευρώ το μήνα .Ήδη τοποθετήθηκε και ομάδα έργου αλλά και πρότζεκτ μάνατζερ που θα έχει ως στόχο να ετοιμάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος των εκκρεμών συντάξεων. Μένει να δούμε εάν αυτό το σχέδιο πάντως  θα είναι αρκετό να μειώσει το βουνό των εκκρεμών συντάξεων που ξεπερνούν τις 300.000. 

Πηγή: Money Review