Οικονομικό σχέδιο για τα Βαλκάνια

Δυναμική συνέχεια στην υλοποίηση του Ελληνικού Σχεδίου για την Οικονομική Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων (ΕΣΟΑΒ) με στόχο την ενίσχυση του πρωταγωνιστικού ρόλου της Ελλάδας στη ΝΑ Ευρώπη και της ευρωπαϊκής προσέγγισης των χωρών αυτών, εξήγγειλαν, σε κοινή συνέντευξη,ο υφυπουργός Εξωτερικών Ε. Στυλιανίδης και ο ΓΓ ΔΟΣ Θ. Σκυλακάκης.

Την πρώτη, χειροπιαστή, απόδειξη της προώθησης του Σχεδίου αποτελεί το Κτίριο Φιλίας Ελλάδας Βοσνίας στο Σαράγεβο,το οποίο θα είναι έτοιμο στο τέλος Μαίου. Το αλλοτινό σύμβολο του πολέμου γίνεται σύμβολο φιλίας,στο οποίο θα στεγαστεί η κεντρική κυβέρνηση,είπε ο κ Στυλιανίδης.

Παράλληλα, τρία μεγάλα δικτυακά έργα,τα οποία θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά για τη δημιουργία του ενιαίου χώρου των Βαλκανίων, θα δημοπρατηθούν ως τον Οκτώβριο, από τις ενδιαφερόμενες χώρες, με τη συνδρομή της ελληνικής ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ και τη συνεργασία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Πρόκειται για τον Πανευρωπαϊκό Διάδρομο Δέκα, ο οποίος αποτελεί αναβάθμιση παλαιού άξονα σε αυτοκινητόδρομο,θα έχει μήκος 108 χιλιόμετρα και θα συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τα Σκόπια και το Βελιγράδι.Είναι προϋπολογισμού 635 εκατομμυρίων δολαρίων,από τα οποία τα 150 θα χρηματοδοτηθούν από τον ειδικό λογαριασμό του ΕΣΟΑΒ,που προβλέπεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Κεντρικός στόχος μας είναι η δημιουργία ενιαίου οικονομικού χώρου στη ΝΑ Ευρώπη, που θα συμβάλει στην ευρωπαϊκή προσέγγιση της περιοχής. Ο Αξονας Δέκα αποτελεί τη ραχοκοκαλιά για την ενοποίηση των Δυτικών Βαλκανίων, είπε ο κ Σκυλακάκης.

Άλλο ένα έργο που θεωρείται μεγάλης αξίας είναι η αναβάθμιση του οδικού άξονα Σαγιάδα Κονίσπολη Άγιοι Σαράντα, που αποτελεί, κατά την έκφραση του υφυπουργού Εξωτερικών, το όραμα των Ελλήνων της Ν. Αλβανίας.

Ο άξονας αυτός,ο οποίος θα ενώνει τη Σαγιάδα Θεσπρωτίας με την Κονίσπολη και τους Αγιους Σαράντα στην Αλβανία,θα βγάλει την ελληνική μειονότητα από την γεωγραφική απομόνωση και θα συμβάλει στην ενίσχυση των διαπολιτισμικών σχέσεων.

Το έργο,μήκους 40,5 χιλιομέτρων και κόστους 37,5 εκατομμυρίων ευρώ,θα χρηματοδοτηθεί με 30 εκατομμύρια από το ΕΣΟΑΒ.

Ένα ακόμη έργο, υψηλής τεχνολογίας αυτή τη φορά, φέρει την ονομασία SEElight και προβλέπει τη δημιουργία ενός περιφερειακού δακτυλίου οπτικών ινών πολύ υψηλών ταχυτήτων, με το οποίο θα συνδεθούν γύρω στα 300 Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα συνολικά, από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία και την ΠΓΔΜ. Έχει κόστος 19 εκατομμύρια ευρώ,από τα οποία τα 15,2 χρηματοδοτούνται από το ΕΣΟΑΒ. Το έργο, τον συντονισμό του οποίου έχει το Εθνικό Δίκτυο Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) του υπουργείου Ανάπτυξης, αναμένεται να λειτουργήσει μέσα στο 2008 και προβλέπεται η επέκτασή του και στις λοιπές χώρες των Δ. Βαλκανίων. Είναι ένα έργο που προσδοκούμε να μειώσει το ψηφιακό χάσμα της περιοχής με την υπόλοιπη Ευρώπη, όπως τόνισε ο παρουσιαστής του έργου από το ΕΔΕΤ.

Ο Ε. Στυλιανίδης αναφέρθηκε στην επίπονη προσπάθεια για την επαναδιαπραγμάτευση της αρχικής συμφωνίας του ΕΣΟΑΒ το 2002, με τους έξι (τότε) βαλκάνιους εταίρους (Σερβία Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Ρουμανία, Βουλγαρία, Αλβανία, ΒοσνίαΕρζεγοβίνη).

Ως βασικά κριτήρια για την τήρηση των δεσμεύσεών μας έναντι των γειτόνων μας, θέσαμε την ανταποδοτικότητα για την ελληνική οικονομία και τις ελληνικές επιχειρήσεις και την προώθηση του ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή, τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι παράλληλα εξασφαλίσαμε διαδικασίες απόλυτης διαφάνειας και ταύτισης με τις αντίστοιχες Οδηγίες της ΕΕ.

Για την ενθάρρυνση των ελλήνων επιχειρηματιών προκειμένου να μετάσχουν στις ιδιωτικές επενδύσεις που προβλέπει το ΕΣΟΑΒ και οι οποίες απορροφούν το 20% του συνολικού κεφαλαίου των 550 εκατομμυρίων ευρώ (έναντι του 79% για τις δημόσιες επενδύσεις και 1% για τα μικρά έργα) το Υπουργείο Εξωτερικών προγραμματίζει δύο ημερίδες, μία στην Αθήνα και μία στη Θεσσαλονίκη, στις 23 και 24 Απριλίου, με τα αντίστοιχα επιμελητήρια.

Το ΕΣΟΑΒ αποτελεί εργαλείο για την άσκηση της εξωτερικής μας πολιτικής, τόνισε ο κ.Στυλιανίδης και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια, τα οποία αποτελούν την οικονομική,πολιτική και πολιτισμική μας ενδοχώρα.
Πηγή: skai.gr