Οι επίμαχες τροπολογίες Βρούτση: Πλαφόν 4.608 ευρώ σε όλες τις συντάξεις

Ανώτατο όριο σε όλες τις συντάξεις που χορηγεί ο ΕΦΚΑ είτε επανυπολογίστηκαν μέσω του λεγόμενου νόμου Κατρούγκαλου, θεσπίζει τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή κι αναμένεται να ψηφιστεί σε λίγη ώρα.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΕΔΩ


Η τροπολογία ορίζει πλαφόν στο συνολικό ακαθάριστο ποσό μηνιαίας κύριας σύνταξης ή περισσοτέρων της μίας συντάξεων λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, που χορηγούνται από τον ΕΦΚΑ και εφόσον μέρος του χρόνου ασφάλισης διανύθηκε ή ανάγεται έως και τις 31/12/2016.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση το νέο ανώτατο όριο σύνταξης ορίζεται στο 12πλάσιο της εθνικής σύνταξης, που αντιστοιχεί σε 20 έτη ασφάλισης, δηλαδή, στις 4.608 ευρώ, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τα ποσά των χορηγούμενων από τον ΕΦΚΑ επιδομάτων αναπηρίας.

Η τροπολογία επισημαίνει ότι το σχετικό ανώτατο όριο εφαρμόζεται και επί των συντάξεων που έχουν χορηγηθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου 4387/2016 (12/5/2016) ή ανατρέχουν στην ανωτέρω ημερομηνία.

Τονίζεται, δε, ότι συντάξεις που απονεμήθηκαν και  υπερβαίνουν το συγκεκριμένο πλαφόν, αναζητούνται ως καλοπίστως εισπραχθείσες.

Η δεύτερη τροπολογία

Με τη δεύτερη τροπολογία, καταργούνται αφότου ίσχυσαν διατάξεις της εργασιακής νομοθεσίας σχετικά με:

• την ευθύνη αναθέτοντος εργολάβου και υπεργολάβου έναντι των εργαζομένων (άρθρο 9 ν.4554/2018)

• το βάσιμο λόγο ως σωρευτικό κριτήριο για το έγκυρο της καταγγελίας της εργασιακής σχέσης εργαζόμενου (άρθρο 48 του ν.4611/2019)

• την αναστολή προθεσμιών κατά τη συμφιλιωτική διαδικασία και τη διαδικασία επίλυσης εργασιακών διαφορών (άρθρο 58 ν, 4611/2019).

Αναφορικά με την ευθύνη αναθέτοντος εργολάβου και υπεργολάβου έναντι εργαζομένων, στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι καταργείται η διάταξη του άρθρου 9 του ν. 4554/2018, με την οποία επιχειρήθηκε η γενική νομοθετική ρύθμιση για την κοινή και αλληλέγγυα ευθύνη αναθέτοντος εργολάβου και υπεργολάβου έναντι των εργαζομένων η οποία στην πράξη προκάλεσε εκτεταμένη σύγχυση και δυσκολίες εφαρμογής που είχαν ως αποτέλεσμα, αφενός την άμβλυνση της προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων έναντι του εργοδότη προς τους αντισυμβαλλομένους του στο πλαίσιο συμβάσεων εκτέλεσης έργων, παροχής υπηρεσιών κ.λπ., αλλά και των σχέσεων αυτών με τρίτους στο πλαίσιο συμβάσεων υπεργολαβίας. Αναφέρεται επίσης ότι η διάταξη πρέπει να καταργηθεί ώστε να είναι σαφής η ευθύνη του εργοδότη έναντι των εργαζομένων που αυτός απασχολεί, ανεξαρτήτως των συμβατικών σχέσεων που αναπτύσσει ο εργοδότης με τρίτους ως επιχειρηματίας.

Αναφορικά με την κατάργηση της διάταξης για το βάσιμο λόγο ως σωρευτικό κριτήριο για το έγκυρο της καταγγελίας της εργασιακής σχέσης εργαζόμενου (άρθρο 48 του ν.4611/2019). Το άρθρο 48 του ν.4611/2019 προέβλεπε ότι η καταγγελία της εργασιακής σχέσης θεωρείται έγκυρη, μόνο αν οφείλεται σε βάσιμο λόγο, κατά την έννοια του άρθρου 24 του Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 4359/2016, έχει γίνει εγγράφως, έχει καταβληθεί η οφειλόμενη αποζημίωση και έχει καταχωρηθεί η απασχόληση του απολυόμενου στα τηρούμενα για τον ΕΦΚΑ μισθολόγια ή έχει ασφαλιστεί ο απολυόμενος. Σε περίπτωση αμφισβήτησης, το βάρος της επίκλησης και απόδειξης της συνδρομής των προϋποθέσεων έγκυρης καταγγελίας φέρει ο εργοδότης.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΕΔΩ

Αντίδραση Αχτσιόγλου

«Οι τροπολογίες που κατατέθηκαν από τον υπουργό Εργασίας καταργούν βασικές διατάξεις προστασίας της εργασίας που χτίσαμε με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε πριν από λίγο στη Βουλή, η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου και τόνισε ότι η κατάργηση των συγκεκριμένων διατάξεων ήταν πάγιο αίτημα του ΣΕΒ, ιδίως για τις αιτιολογημένες απολύσεις.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ καταργεί την ευθύνη του εργολάβου και του αναθέτοντος το έργο απέναντι στους εργαζόμενους τους. Ουσιαστικά ήταν διατάξεις προστασίας των εργαζομένων με εργολαβίες και καταργείται συνολικά όλο το πλαίσιο», είπε η πρώην υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε ότι καταργείται και το αιτιολογημένο των απολύσεων. «Είχαμε διάταξη που έλεγε ότι για να απολυθεί κάποιος πρέπει να υπάρχει βάσιμος λόγος απόλυσης από τον εργοδότη και σήμερα η κυβέρνηση καταργεί όλο το πλαίσιο», είπε η κ. Αχτσιόγλου και κατήγγειλε ότι «καταργείται και μια τρίτη ευνοϊκή για τους εργαζόμενους διάταξη που τους έδινε πιο ευνοϊκές προθεσμίες για να μπορούν να προσφεύγουν στο ΣΕΠΕ και να κερδίζουν χρόνο πριν πάνε στα δικαστήρια».

«Πρόκειται ουσιαστικά για τρεις τροπολογίες που καταργούν ένα πολύ σοβαρό πλαίσιο προστασίας της εργασίας που χτίστηκε το προηγούμενο διάστημα. Ήταν πάγια απαίτηση του ΣΕΒ η κατάργηση των διατάξεων αυτών», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι το πιο προβληματικό είναι πως αυτές οι τροπολογίες δεν ήρθαν με τρόπο που να επιτρέπουν τη συζήτησή τους, «ήρθαν εν κρυπτώ», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Ως προς την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ, η Έφη Αχτσιόγλου είπε ότι ενώ υπήρχε συμφωνία ότι η συζήτηση του νομοσχεδίου θα έκλεινε στις 6 το απόγευμα, δέκα λεπτά πριν το τέλος της διαδικασίας, κατατέθηκαν πολύ σοβαρές τροπολογίες από το υπουργείο Εργασίας. «Αποχωρήσαμε διότι αυτό που έγινε ήταν σε κατάφωρη παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής και ενάντια στους κανόνες καλής νομοθέτησης», είπε η κ. Αχτσιόγλου


Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά