Ο ΟΠΕΚ+ εμμένει σε μέτρια αύξηση της παραγωγής παρά τις υψηλές τιμές πετρελαίου

Σε μέτρια αύξηση της παραγωγής πετρελαίου επιμένει ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοι με επικεφαλής τη Ρωσία -γνωστός ως OPEC+, παρά τις υψηλές τιμές του πετρελαίου.

Η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως το Μάιο παραμένει η κύρια επιλογή για την υπουργική διάσκεψη του ΟΠΕΚ + στις 31 Μαρτίου, δήλωσε στο TASS πηγή σε μία από τις αντιπροσωπείες.

«Το σχέδιο από τώρα είναι το ίδιο, συν 400.000 βαρέλια την ημέρα το Μάιο», είπε η πηγή. 

Η συνεδρίαση της κοινής υπουργικής επιτροπής παρακολούθησης του ΟΠΕΚ + έχει προγραμματιστεί για τις 31 Μαρτίου και η διάσκεψη των υπουργών του ΟΠΕΚ + θα ξεκινήσει στις 15.00 μ.μ. ώρα Μόσχας την ίδια ημέρα.

Οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου υποχωρούν άνω του 5% τη Δευτέρα, ύστερα από το μερικό lockdown που επέβαλλε η Κίνα στη Σανγκάη σημαντικό οικονομικό και μεταποιητικό κόμβο και λεγόμενη οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας. 

Το lockdown, το οποίο ξεκίνησε τη Δευτέρα, είναι το μεγαλύτερο στην Κίνα από τότε που ξεκίνησε η επιδημία του κορωνοϊού πριν από περισσότερα από δύο χρόνια.

Στις 4.12 ώρα Ελλάδας, το βαρέλι του WTI υποχωρούσε στα 107,6 δολάρια ενώ αυτό του Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας, παράδοσης Μαΐου, υποχώρησε στα 114,3 δολάρια.

Ο χρηματιστηριακός δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε στην αρχή των συναλλαγών πριν ανακτήσει τις περισσότερες απώλειες αργότερα μέσα στην ημέρα. Παρά την πτώση, η τιμή του πετρελαίου παραμένει σχεδόν 80% υψηλότερα από ό,τι πριν από ένα χρόνο, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Πηγή: skai.gr