O DBRS αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο στη βαθμίδα ΒΒ (υψηλό) από BB

O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο στη βαθμίδα ΒΒ (υψηλό) από ΒΒ και άλλαξε την προοπτική του (trend) σε σταθερή από θετική.

Ειδικότερα, ο οίκος αναφέρει:

«Η αναβάθμιση αντανακλά την άποψη του οίκου ότι η Ελλάδα συνεχίζει να κάνει πρόοδο στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και παραμένει πλήρως δεσμευμένη στη δημοσιονομική προσαρμογή.

Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε 8,3% πέρυσι και είναι τώρα πολύ κοντά στα προ της πανδημίας επίπεδά της. Η δημοσιονομική υπεραπόδοση και η στρατηγική διαχείρισης των ταμειακών διαθεσίμων το 2021 διατήρησε το ταμειακό απόθεμα πολύ υψηλό, σήμερα περίπου στα 41 δισ. ευρώ.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αναμένεται να περιορίσει κατά μία ποσοστιαία μονάδα τη φετινή αύξηση του ΑΕΠ.

Η ΕΚΤ τον Δεκέμβριο σηματοδότησε τη στήριξή της στα ελληνικά ομόλογα. Οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να κάνουν σημαντική πρόοδο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) σε μονοψήφια επίπεδα, παρά την κάποια νέα επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού».

«Η σταθερή προοπτική αντανακλά την άποψη του DBRS ότι οι πιο μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας φαίνεται να είναι σημαντικά ενισχυμένες από τη διακυβέρνηση, τις επενδύσεις, τις εξαγωγές και τις μεταρρυθμίσεις, υποστηρίζοντας τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Ο DBRS θεωρεί ότι παραμένουν αρκετές πιστωτικές αβεβαιότητες - οι μακροοικονομικές συνέπειες της κατάστασης στην Ουκρανία, η ποιότητα του ενεργητικού του χρηματοπιστωτικού τομέα και η έκταση στην οποία η ΕΚΤ θα προσφέρει στήριξη στα ελληνικά ομόλογα σε μία κατάσταση διαταραχής της αγοράς».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ