Ξεκαθάρισε δε, ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν θα συμμετάσχει σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους επικαλούμενος το καταστατικό της. «Απαγορεύεται στην ΕΚΤ να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση των κρατών - Δεν μπορεί να συμμετάσχει σε απομείωση του ελληνικού χρέους» σημείωσε.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επανέλαβε ότι η ΕΚΤ δεν θα δεχθεί να υποστεί ζημιές στα ελληνικά ομόλογα τα οποία διακρατεί, προκειμένου να παράσχει ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας. «Είναι αρκετά ξεκάθαρο ότι δεν μπορούμε να κάνουμε νομισματική χρηματοδότηση», δήλωσε ο Ντράγκι σε συνέντευξη Τύπου.
Ο Ντράγκι ανακοίνωσε ότι οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα αποφασίσουν την επόμενη χρονιά για μια πιθανή παράταση του τρέχοντος προγράμματος της Ελλάδας. Επίσης θα συζητήσουν τις προοπτικές της χώρας να αποκτήσει εκ νέου πρόσβαση στις αγορές.
Παρόλα αυτά υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε επιπλέον βοήθεια «θα απαιτεί επιπλέον όρους».
Για την Ευρωζώνη
Ο κ. Ντράγκι προειδοποίησε δε, ότι η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται στα πρώτα σημάδια ανάκαμψής της, και υπάρχουν ακόμη κίνδυνοι. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα βελτιωμένες προβλέψεις για την οικονομική προοπτική στην ευρωζώνη φέτος, αλλά χειρότερη πρόβλεψη για την πορεία της οικονομίας της το 2014.
Οι ειδικοί της ΕΚΤ προβλέπουν συρρίκνωση του ακαθάριστου προϊόντος της ευρωζώνης, αλλά με χαμηλότερο ρυθμό από ό,τι προηγουμένως για το 2013 (-0,4%, από -0,6% τον Ιούνιο), ενώ παράλληλα υποβάθμισαν την πρόβλεψή τους για την ανάπτυξη το 2014 στην ευρωζώνη στο 1%, (από 0,0% ως 2,2% που προέβλεπαν τον Ιούνιο).
«Θα συνεχίσουμε να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στις συνέπειες τις οποίες μπορεί να έχουν οι εξελίξεις (στις χρηματαγορές) στη νομισματική πολιτική», τόνισε ο κ. Ντράγκι και συμπλήρωσε ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή για να εξακριβώσει τις επιπτώσεις τους στην οικονομική προοπτική και τον πληθωρισμό.
Πρόσθεσε επίσης ότι οι οικονομικοί κίνδυνοι όσον αφορά την πρόβλεψη της ΕΚΤ για τον μεσοπρόθεσμο πληθωρισμό συμπεριλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, «σοκ στις τιμές των βασικών αγαθών».
Ο κ. Ντράγκι επαναβεβαίωσε ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα παραμείνει χαλαρή για «μια παρατεταμένη χρονική περίοδο», προσθέτοντας ότι το ίδιο θα συνεχίσει να ισχύει «για όσο χρειαστεί».
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.