Ναυάγησε η συγχώνευση Εθνικής - Alpha Bank

Αρνητική ήταν η απάντηση που έδωσε το διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank στην πρόταση συγχώνευσης που υπέβαλε η Εθνική Τράπεζα, 10 σχεδόν χρόνια μετά την πρώτη απόπειρα δημιουργίας ενός «εθνικού πρωταθλητή στον τραπεζικό κλάδο».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση ομόφωνα το διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank έλαβε αυτή την απόφαση, λαμβάνοντας υπόψη, αφενός μεν την αβεβαιότητα που δημιουργεί η τρέχουσα συγκυρία, αφετέρου το περιεχόμενο της προτάσεως, οι όροι της οποίας κρίνονται ασύμφοροι για τους μετόχους της τράπεζας.

Βάσει της πρότασης, οι μέτοχοι της Alpha θα ελάμβαναν οκτώ νέες μετοχές της Εθνικής για κάθε 11 υφιστάμενες μετοχές της Alpha, ο πρόεδρος του νέου σχήματος θα προτασσόταν από την Alpha και ο διευθύνων σύμβουλος από την Εθνική, ενώ τις θέσεις στο ΔΣ θα μοιραζόταν εξίσου στελέχη και από τους δύο ομίλους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της Εθνικής εξέφρασαν την έκπληξή τους για την απόρριψη της πρότασης. Επίσης, σημείωναν ότι η πρόταση δεν μπορεί να ήταν ομόφωνη, καθώς δεν μετείχε ο εκπρόσωπος του Δημοσίου.

Μάλιστα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», διατύπωναν ισχυρές επιφυλάξεις και ως προς τη νομιμότητα της απόφασης, δεδομένου ότι υπήρχε απουσία του εκπροσώπου του Δημοσίου.

Επεσήμαναν ακόμα, ότι θα ήταν προς το συμφέρον και της ελληνικής οικονομίας όπως επίσης ότι στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων δεν υπήρξαν ενδείξεις από πλευράς της Alpha Bank για την μη επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος.

«Το παιχνίδι ανοίγει»

Ωστόσο, πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η απάντηση της Alpha Bank αφήνει ανοιχτή την πόρτα και παράλληλα ανοίγει το διαπραγματευτικό παίγνιο και σε άλλους δυνητικούς ενδιαφερόμενους οι οποίοι θα μπορούσαν να ανεβάσουν τον πήχυ.

«Το παιχνίδι ανοίγει», σχολιάζουν αναλυτές και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ανταγωνιστικών προτάσεων από άλλους ομίλους που έχουν την οικονομική δύναμη, όπως ο Όμιλος Λάτση μέσω της Eurobank ή και ξένων τραπεζών, αναφέρει η εφημερίδα, σημειώνοντας ότι η αιφνιδιαστική κίνηση της Εθνικής θα μπορούσε να μεταδώσει και ένα ισχυρό μήνυμα αισιοδοξίας ότι η Ελλάδα κινείται δυναμικά, μετασχηματίζει ριζικά την οικονομία της αναζητώντας διέξοδο από την κρίση.

Μάλιστα, στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι η Εθνική θα επανέλθει με βελτιωμένη πρόταση και ενδεχομένως, πιο επιθετικά.

Τί θα άλλαζε στο τραπεζικό τοπίο

Αν η Alpha Bank απαντούσε θετικά στην πρόταση της Εθνικής, θα δημιουργούνταν μία υπερτράπεζα, με ενεργητικό που αγγίζει τα 200 δισ. ευρώ, με περίπου 2.800 καταστήματα και πάνω από 50.000 εργαζομένους.

Η τράπεζα αυτή θα αποτελούσε τη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα, με μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη.

Το νέο σχήμα θα είχε στον έλεγχό του το 37% των καταθέσεων, με τη Eurobank να ακολουθεί με 14% και την Τράπεζα Πειραιώς με 10%.

Πηγή: Πηγή: Εφημερίδα "Καθημερινή"