«Nαι» στον φόρο συναλλαγών

Τί σημαίνει αυτό; Ότι θα προχωρήσει από όσους θέλουν και μπορούν- και παρά τις αντιρρήσεις ή επιφυλάξεις των υπολοίπων- μία από τις πιο διαμφισβητούμενες οδηγίες των τελευταίων ετών για την καταπολέμηση της κρίσης: ένας νέος φόρος σε όλες τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, ακόμα και στις αποκαλούμενες «over the counter», δηλαδή σε παράγωγα και συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης.

Εισηγήτρια στη μακρά αυτή διαδικασία είναι η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άννυ Ποδηματά, η οποία δηλώνει ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την έγκριση του σχετικού ψηφίσματος στο Στρασβούργο: «Στην πραγματικότητα η υιοθέτηση του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών- από τους έντεκα πρωταγωνιστές σε πρώτη φάση- είναι ένα από τα λίγα κοινωνικά δίκαια μέτρα, για τα οποία πάλεψε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με μεγάλη συνέπεια στη διάρκεια των προηγούμενων τριών ετών και τώρα γίνονται πραγματικότητα» λέει η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου στην Deutsche Welle.

Βρετανία εναντίον όλων;

Ωστόσο η διαμάχη για την ορθότητα του μέτρου συνεχίζεται. Όσοι διαφωνούν υπενθυμίζουν ότι οι χώρες που δεν συμμετέχουν αποτελούν την πλειοψηφία των κρατών-μελών. Ναι, αντιτείνουν όσοι συμφωνούν, αλλά οι έντεκα χώρες που συμμετέχουν αντιπροσωπεύουν το 90% του ΑΕΠ της ΕΕ. «Μεταξύ των 11 είναι η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Αυστρία, ασφαλώς η Ελλάδα και άλλα κράτη-μέλη, ενώ υπάρχουν δύο-τρία ακόμα κράτη-μέλη, η Ολλανδία για παράδειγμα, που σκέφτονται σοβαρά να ενταχθούν στην εφαρμογή αυτού του φόρου μετά από κάποιες εσωτερικές διαδικασίες ή μετά από την παροχή πρόσθετων διευκρινίσεων από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» επισημαίνει η Άννυ Ποδηματά.

Σθεναρή παραμένει η αντίσταση της Μ.Βρετανίας, καθώς η οικονομία της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Ο επικεφαλής του ευρω-σκεπτικιστικού «Κόμματος της Ανεξαρτησίας» στο Στρασβούργο Νάϊτζελ Φάρατζ, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έθεσε για μία ακόμη φορά θέμα παραμονής της χώρας του στην ΕΕ.

«Πρώτον: η μονομερής προσέγγιση στον φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, την υπερθέρμανση του πλανήτη και όλα αυτά τα θέματα δείχνει ότι η Ευρώπη γίνεται μία ζώνη οικονομικής απαξίωσης με τη χαμηλότερη ανάπτυξη παγκοσμίως. Δεύτερον: ακόμα και αν η βρετανική κυβέρνηση έχει τη σωφρωσύνη να μην ακολουθήσει την πρόταση, το γεγονός και μόνο ότι διατυπώνεται και ότι τα 2/3 των εσόδων από τη φορολογία αυτή επιβάλλονται στο Σίτυ του Λονδίνου, μου λέει ότι θα ήταν καλύτερα να μην συμμετάσχουμε καν σε αυτό το κλαμπ που θα κάνει ζημιά στη χρηματαγορά και στη Βρετανία. Είναι κακή ιδέα για μας, αλλά και για σας».

Πόροι για ανάπτυξη και «αντικυκλικές» επενδύσεις

Ο Αμερικανός οικονομολόγος Τζέιμς Τόμπιν εμπνευστής του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών
Ο αντίλογος έρχεται κυρίως από τις χώρες της νότιας Ευρώπης, καθώς, σύμφωνα με το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, ένα σημαντικό μέρος των πόρων από τον φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών θα χρηματοδοτήσει «αντικυκλικές» δράσεις, δηλαδή δημόσιες επενδύσεις ή παρεμφερή μέτρα σε καιρό οικονομικής κρίσης και περιστολής των δημοσίων δαπανών- και όλα αυτά με ελάχιστο κόστος για τις αγορές, υπενθυμίζει η ευρωβουλευτής της Αριστεράς από την Πορτογαλία Μαρίζα Ματίας.

«Η οικονομική επιβάρυνση είναι υποτυπώδης. Φανταστείτε μία οικογένεια στην Πορτογαλία που αγοράζει χριστουγεννιάτικα δώρα και για δαπάνη εκατό ευρώ πληρώνει τουλάχιστον πέντε ευρώ φόρο. Την ίδια στιγμή οι κερδοσκόποι στις διεθνείς αγορές θα κληθούν να πληρώσουν 10 λεπτά για μια συναλλαγή 100 ευρώ. Μιλάμε για πολύ λιγότερα χρήματα από όσα πληρώνει ο κάθε ένας από μας για τις καθημερινές του συναλλαγές» τονίζει η ευρωβουλευτής από την Πορτογαλία.

Με τη συμφωνία-σταθμό για ενισχυμένη συνεργασία, η εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Άννυ Ποδηματά ελπίζει ότι ο φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών θα υλοποιηθεί το αργότερο στις αρχές του 2014.

Γιάννης Παπαδημητρίου, Στρασβούργο
Υπεύθυνος Σϋνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος
Πηγή: skai.gr