Κλείσιμο

Το υπουργείο Οικονομικών βάζει «φρένο» στη συζήτηση για νέες παροχές

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Ο προϋπολογισμός σκορπίζει χαμόγελα αισιοδοξίας καθώς τα έσοδα παίρνοντας ώθηση από τον πληθωρισμό ( αφού κόντρα στα...θρυλούμενα η κατανάλωση δεν δείχνει να πέφτει) τους 4 πρώτους μήνες του έτους είναι σχεδόν 1,8δισ€ περισσότερα των εκτιμήσεων.

Σε συνδυασμό και με τις αισθητά μειωμένες δαπάνες κατά 960εκατ€ ρίχνουν το πρωτογενές έλλειμμα στα 811εκατ€ έναντι εκτιμήσεων για 2,45δις€. 

Παρ'όλα αυτά στο ΥΠΟΙΚ δεν βιάζονται να πανηγυρίσουν και παραπέμπουν για το Σεπτέμβριο οποιαδήποτε συζήτηση για επιπλέον παροχές. Δεν υπάρχουν άλλα μέτρα πέραν αυτών που έχουμε ήδη πάρει, δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος αυτή τη στιγμή», σημειώνει χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.  

Έως τον Σεπτέμβριο στο ΥΠΟΙΚ θα έχουν σαφή εικόνα για την πορεία των εσόδων του τουρισμού . Επιπλέον κρίσιμη είναι και η πορεία της τιμής του φυσικού αερίου. Όσο η τιμή πέφτει από τα 100€ τόσο αυξάνεται ο δημοσιονομικός χώρος. Αντίστοιχα κάθε ευρώ πάνω από τα 100 δένει όλο και περισσότερο τα χεριά της κυβέρνησης. 

Πρόσθετοι πόροι θα μπορούσαν να προκύψουν από τις Βρυξέλλες. Την Τετάρτη η Κομισιόν θα κάνει ανακοινώσεις σχετικά με ενδεχόμενη διεύρυνση της εργαλειοθήκης της για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών δεν απέκλειαν ανακατεύθυνση των δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης που έχουν μείνει στα αζήτητα.

Αυτήν τη στιγμή υπολογίζονται σε περισσότερα από 240δις€ ποσό πάντως που αναμένεται να υποχωρήσει καθώς αναμένεται ότι τουλάχιστον η Ισπανία και η Πολωνία θα κάνουν χρήση τους. 

 Αν δοθεί πάντως η δυνατότητα της ανακατεύθυνσης πόρων, κυβερνητικοί αξιωματούχοι τόνιζαν ότι η Ελλάδα θα ζητήσει επιπλέον δάνεια, διευκρίνιζαν όμως ότι τα χρήματα δεν μπορούν να κατευθυνθούν σε παροχές αλλά μόνο σε επενδύσεις.