Κλείσιμο

Morgan Stanley: Βλέπει επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα το 2023

Επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα το 2023 βλέπει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley.

«Πιστεύουμε ότι αν η ανάπτυξη της Ελλάδας παραμείνει σε τροχιά σύμφωνη με τις προσδοκίες μας, το δημόσιο χρέος της θα μπορούσε να επιστρέψει στο Investment grade ήδη από το επόμενο έτος» αναφέρει η Morgan Stanley.

Η τράπεζα προβλέπει 3,2% φέτος ανάπτυξη και 2,5% το 2023. Η ανεργία θα μειωθεί περεταίρω σε 13,7% φέτος και 12,5% το 2023, αλλά ο πληθωρισμός θα κινηθεί σε 6,3% φέτος και θα υποχωρήσει στο 1,6% το 2023.

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες στην Ευρωζώνη στις οποίες το ΑΕΠ της έχει επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα το 2021, καθώς η οικονομία της επωφελήθηκε από τη δυναμική επανέναρξη του τουρισμού το 2021, μετά το πλήγμα που δέχθηκε ελέω πανδημίας.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, η οικονομική ανάκαμψη ήταν ευρεία σε όλες τις κατηγορίες, με την ιδιωτική κατανάλωση, τις επενδύσεις καθώς και τις εξαγωγές να ενισχύονται σημαντικά πέρυσι.

Έτσι, αναμένει πως η ελληνική οικονομία θα διατηρήσει μια σταθερή αναπτυξιακή δυναμική φέτος, εξακολουθώντας να υποστηρίζεται από τις ανοδικές τάσεις μετά το re-opening εξαιτίας της πανδημίας.

Ωστόσο, λόγω του απότομα αυξανόμενου πληθωρισμού, αναμένει ότι η επιβράδυνση της εγχώριας ζήτησης θα ξεκινήσει από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και θα συνεχιστεί έως το 2023.

Πηγή: skai.gr
TAGS: Ελλάδα