Μητσοτάκης σε πρόεδρο Eurogroup: Παρά την πανδημία δεν σταματήσαμε τις μεταρρυθμίσεις

Μητσοτάκης σε πρόεδρο Eurogroup: Παρά την πανδημία δεν σταματήσαμε τις μεταρρυθμίσεις

«Παρά την πανδημία και όλες τις δυσκολίες, δεν σταματήσαμε ποτέ να εφαρμόζουμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, κάτι το οποίο, πιστεύω, ότι μας τοποθετεί στο κατάλληλο σημείο ώστε να μπορέσουμε να επωφεληθούμε από την επικείμενη ανάπτυξη που θα έχει επίδραση και στην ελληνική οικονομία» τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνάντηση του με τον Πρόεδρο του Eurogroup και Υπουργό Οικονομικών της Ιρλανδίας Paschal Donohoe, σήμερα το μεσημέρι στο Μαξίμου.

Ο ρόλος της Ελλάδας στο Eurogroup και η φωνή της χώρας σε πάρα πολλές, σημαντικές αποφάσεις, χαίρει μεγάλου σεβασμού και αναγνώρισης», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Eurogroup.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη και ο Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης. 

Η συνάντηση άρχισε με τον παρακάτω διάλογο

Κυριάκος Μητσοτάκης:  Είναι χαρά μου να σας καλωσορίζω σε αυτή τη δύσκολη, απαιτητική, αλλά ταυτόχρονα -θα έλεγα- αισιόδοξη περίοδο για την οικονομία. Είμαι βέβαιος ότι συζητήσατε με τον Υπουργό (Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα) την πρόοδο που έχει σημειώσει η ελληνική οικονομία τα τελευταία δύο χρόνια. Το σημείο που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι, παρά την πανδημία και όλες τις δυσκολίες, δεν σταματήσαμε ποτέ να εφαρμόζουμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, κάτι το οποίο, πιστεύω, ότι μας τοποθετεί στο κατάλληλο σημείο ώστε να μπορέσουμε να επωφεληθούμε από την επικείμενη ανάπτυξη που θα έχει επίδραση και στην ελληνική οικονομία. 

Και για εμάς, η πρόκληση δεν είναι απλώς η ανάπτυξη, αλλά μια ανάπτυξη που θα έχει καλύτερα χαρακτηριστικά,  θα έλεγα, μια ανάπτυξη που θα στηρίζεται σε μια διαφορετική σύνθεση, η οποία θα εστιάζει περισσότερο στις εξαγωγές, στις επενδύσεις, στην καινοτομία και λιγότερο στην κατανάλωση. Και πιστεύω ότι έχουμε θέσει τα θεμέλια για το άνοιγμα ενός μακροπρόθεσμου κύκλου ανάπτυξης για την οικονομία. 

Και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, για άλλη μια φορά, για όλη την υποστήριξή σας στο επίπεδο του Eurogroup, αλλά και για τον ηγετικό ρόλο που έχετε αναλάβει για την προώθηση ζητημάτων που έχουν ιδιαίτερη σημασία, όπως η τραπεζική ένωση. Και είναι χαρά μου να σας καλωσορίζω εδώ στην Ελλάδα.

Paschal Donohoe:  Κύριε Πρωθυπουργέ, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πολύ για την υποδοχή σας. Είναι μεγάλο προνόμιο και τιμή να έχω την ευκαιρία να σας συναντώ εδώ και να ανταλλάξουμε απόψεις. Θέλω να αναγνωρίσω, αν μου επιτρέπετε, το εξαιρετικό έργο που κάνει ο Υπουργός σας για την ελληνική οικονομία και να σημειώσω ότι ο ρόλος της Ελλάδας στο Eurogroup και η φωνή της χώρας σε πάρα πολλές, σημαντικές αποφάσεις, χαίρει μεγάλου σεβασμού και αναγνώρισης. 

Μοιράζομαι απολύτως, κι εγώ, την αισιοδοξία σας για την ελληνική οικονομία. Βλέποντας την πρόοδο που έχετε σημειώσει μέχρι τώρα και κοιτώντας την ανάπτυξη που θα σημειωθεί εδώ στην Ελλάδα για το τρέχον και για το επόμενο έτος, αυτό αποτελεί σημάδι της ανθεκτικότητας της οικονομίας. Και είναι επίσης ένα σημάδι για της αξία όλων των αποφάσεων που η κυβέρνησή σας έχει ήδη λάβει. Και η ανάπτυξη αυτή θα επιταχυνθεί από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRP), το οποίο πιστεύουμε ότι είναι από τα καλύτερα αντίστοιχα σχέδια στην Ευρώπη.

Επίσης, βλέποντας όλη τη δουλειά που κάνετε με το “Ελλάδα 2.0”, πιστεύω ότι οι προοπτικές για την ευρωπαϊκή και την ελληνική οικονομία είναι πολύ θετικές και αισιόδοξες. Σας ευχαριστώ πολύ για το καλωσόρισμα και για την ευκαιρία να συναντηθούμε. Η συνεργασία που έχουμε στο πλαίσιο του Eurogroup με την κυβέρνησή σας είναι πολύ υψηλού επιπέδου και πάρα πολύ υψηλών προδιαγραφών. Και προσβλέπω στη συνέχισή της τα επόμενα χρόνια. 

Πηγή: skai.gr