Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα: Έρχονται νέες ελαφρύνσεις - Τι «δείχνουν» τα στοιχεία για την περίοδο 2023-2026

Δημιουργείται άμεσα δημοσιονομικός χώρος 880 εκατ. ευρώ - Στα υπέρ η πτώση στις τιμές της ενέργειας

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Η προσεκτική ανάγνωση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Σταθερότητας για την περίοδο 2023-2026 που απέστειλε στις Βρυξέλλες η κυβέρνηση, δείχνει ότι προετοιμάζεται το έδαφος για επιπλέον ελαφρύνσεις μέσα στο έτος, μετά φυσικά τις εκλογές.  

Στο κείμενο του ΜΠΔΣ , αναφέρεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος θα φτάσει με βάση τα τωρινά δεδομένα στο 1,1% του ΑΕΠ. Όμως όπως αναφέρεται ρητά, ο επίσημος στόχος παραμένει στο 0,7%, γεγονός που σημαίνει ότι δημιουργείται αμέσως αμέσως ένας δημοσιονομικός χώρος πέριξ των 880εκατ€, τον οποίο η επόμενη κυβέρνηση μπορεί να αξιοποιήσει κατά το δοκούν.  

Πρόσθετη δημοσιονομική ευελιξία δημιουργεί και η σημαντική πτώση των τιμών της ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο προϋπολογισμός δομήθηκε με βάση την παραδοχή μιας μέσης τιμής φυσικού αερίου 120€/Μwh. Είμαστε πλέον στον Μάιο, και το φυσικό αέριο έχει υποχωρήσει κάτω κι από τα 40€/Mwh. Ως αποτέλεσμα στο ΜΠΔΣ αναφέρεται ότι τελικά θα χρειαστούν πολύ λιγότερα χρήματα από το Πράσινο Ταμείο για τις επιδοτήσεις των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος νοικοκυριών κι επιχειρήσεων από ότι υπολογιζόταν αρχικά, περίπου 1,7δισ€ έναντι 7,65δισ€. Αυτό σημαίνει ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι το 1δισ€ του αποθεματικού που έχει προβλεφθεί για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης δεν θα χρειαστεί και μπορεί να αποτελέσει επίσης χρυσή εφεδρεία μελλοντικών ενισχύσεων.  

Φυσικά δημοσιονομικό χώρος μπορεί να προκύψει μέσα στη χρονιά κι από άλλες πηγές όπως λ.χ. υψηλότερη από την εκτιμώμενη ανάπτυξη ή περισσότερα έσοδα από τον τουρισμό ( ο ΕΟΤ εκτιμά επιπλέον 2δισ€ σε σχέση με το 2019).  

Με βάση το ΜΠΔΣ ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος θα φτάσει το 2,3% και θα ανέβει στο 3% τη διετία 2024 και 2025 ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα από το 2024 κι έπειτα θα ξεπερνά το 2% χωρίς να προβλέπονται επιπλέον φόροι και επιβαρύνσεις ενώ οι προβλέψεις περιλαμβάνουν το κόστος της αύξησης των συντάξεων κάθε χρόνο στο ύψος του 50% του αθροίσματος πληθωρισμού κι ανάπτυξης καθώς και τον επανασχεδιασμό του μισθολογίου στο Δημόσιο που οδηγεί σε αυξήσεις ύψους 500εκατ€. 

Αντίθετα στις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου δεν περιλαμβάνονται οι εξαγγελίες που έχει κάνει η ΝΔ στο πλαίσιο της προεκλογικής διαδικασίας (ούτε φυσικά οι πολλαπλάσιου δημοσιονομικού κόστους εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ) που υπολογίζονται σε 0,1% του ΑΕΠ για το 2024 και 0,3% του ΑΕΠ για τα έτη 2025 και 2026.  

Μεταξύ αυτών :  

-Η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1000€ για οικογένειες με παιδιά  

-Η αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος κατά 8% 

-Η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος  

-Η σταδιακή μείωση 1% των ασφαλιστικών εισφορών 

-Η αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες  

Τα μέτρα αυτά τονίζει το Υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωση του δεν θέτουν σε κίνδυνο τον μεσοπρόθεσμο στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα στην περιοχή του 2%.

Πηγή: skai.gr