Με «βολές» από συμπολίτευση και αντιπολίτευση ξεκίνησε η συζήτηση του προϋπολογισμού

Υπό τη σκιά των διαφωνιών με την τρόικα και του επερχόμενου Eurogroup στις 9 Δεκεμβρίου, βρίσκεται σε εξέλιξη το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής η πενθήμερη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2014.

Κριτική στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τη φορολογία ακίνητων άσκησε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλογιάννης, χαρακτηρίζοντας δυσβάστακτους τους τρεις φόρους που επιβλήθηκαν το 2013, οι οποίοι, όπως είπε, εξάντλησαν τα όρια αντοχής των πολιτών.

Ο κ. Καλογιάννης κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών να ξαναδεί, υπό το πρίσμα της φορολογικής δικαιοσύνης, τον ενιαίο φόρο που θα αντικαταστήσει το Φόρο Ακίνητης Περιούσιας και το ειδικό τέλος ακινήτων, ενώ παράλληλα ζήτησε να επανεξεταστούν και οι αντικειμενικές αξίες.

«Έχουμε έναν προϋπολογισμό στον αέρα που δεν έχει συμφωνηθεί με την τρόικα, και θα έχει πολλές αναθεωρήσεις», σχολίασε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε ονομαστικά και στη βουλευτή της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη , η οποία είχε επιτεθεί στον κ. Στουρνάρα στην επιτροπή, λέγοντας «πως πρέπει να μπει τέλος στην υπερφορολόγηση».

Τόνισε πως «στο θέμα της υπερφορολόγησης για τον μέσο όρο έχει δίκιο ο Στουρνάρας», πρόσθεσε όμως ότι τα στατιστικά υποκρύπτουν σφάλματα και πως ο μέσος πολίτης φορτώνεται με δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη.

Ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Σαχινίδης τόνισε ότι η ελληνική οικονομία και κοινωνία δεν αντέχουν άλλες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ούτε άλλα φορολογικά βάρη.

Ο Νότης Μαριάς από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, είπε ότι πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που στηρίζει την πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και τον χαρακτήρισε προϋπολογισμό του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου.

Από τη ΔΗΜΑΡ, η Ασημίνα Ξηροτύρη τόνισε πως η κυβέρνηση δείχνει να μην εχει ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης για έξοδο από την κρίση.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ είπε ότι ο πραγματικός αντίπαλος για το λαό είναι τα μονοπώλια και οι κεφαλαιοκράτες, προσθέτοντας πως χρειάζεται ισχυρό κίνημα.

Από τη Χρυσή Αυγή, ο Ηλίας Παναγιώταρος σημείωσε ότι η κυβέρνηση επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα και περικόπτει όμως τα πάντα.

Παρόντες στη συζήτηση ήταν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2014 θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, 8 Δεκεμβρίου, με την ομιλία του πρωθυπουργού και την ονομαστική ψηφοφορία.
Πηγή: Αντώνης Αντζολέτος