Με κενά οι σχεδιασμοί της Κομισιόν για 2,2 τρισ. ευρώ στην οικονομία

Ένα σχέδιο 2,2 τρισ. ευρώ, που όμως έχει πολλά κενά, διακινεί η Κομισιόν πριν από την κρίσιμη τηλεδιάσκεψη των ηγετών τη ΕΕ την Πέμπτη σε μια προσπάθεια να γεφυρώσει τις τεράστιες διαφορές στην ΕΕ.

Με βάση αυτό η ΕΕ θα ενσωματώσει ένα Ταμείο Ανάκαμψης 300 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2021-27 και θα δανειστεί 320 δισ. από τις αγορές. Το κείμενο, ωστόσο, που παρουσιάζει το Bloomberg, δεν αποσαφηνίζει πώς το ποσό θα ανέλθει στα 2 τρισ. ευρώ.

Υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ ως προς το αν θα πρέπει να δοθεί βοήθεια υπό τη μορφή επιδοτήσεων ή δανείων, δήλωσε στο Reuters ευρωπαίος αξιωματούχος.

Αναμένεται να υπάρξει μια προσωρινή συμφωνία για τη χρήση του επόμενου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ για τη δημιουργία ενός Ταμείου Ανάκαμψης, ωστόσο απομένουν πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να αποσαφηνιστούν, κάτι που σημαίνει πως δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία.

«Για κάποια κράτη-μέλη είναι σημαντικό να έχουν επιχορηγήσεις ή επιδοτήσεις, ενώ για άλλα θα πρέπει να δοθούν μόνο δάνεια. Υπάρχει μεγάλο χάσμα και πρέπει να βρούμε τη σωστή ισορροπία», είπε ο αξιωματούχος που ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του.

Όπως επισήμανε, τα κράτη-μέλη διαφωνούν τόσο ως προς το αναγκαίο μέγεθος του ταμείου ανάκαμψης όσο και ως προς το πώς θα διατεθούν τα χρήματα του ταμείου. 

Ο αξιωματούχος σημείωσε πως τα κράτη-μέλη εξακολουθούν να διαφωνούν επί της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της οποίας η Κομισιόν θα αντλήσει χρέος με εγγυήσεις από τον κοινό προϋπολογισμό, ώστε να επανεκκινήσει η ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε τόνισε ήδη ότι η διαπραγμάτευση της Πέμπτης δεν θα είναι η οριστική, αλλά ότι ελπίζει να γίνει σαφής η κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η Ένωση.

Αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας από πλευράς του είπε πως θα χρειαστεί να υπάρξει και μια φυσική συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης, πιθανότατα πριν το καλοκαίρι. Διευκρίνισε πως η Γαλλία στηρίζει τις αρχές της ισπανικής πρότασης για το Ταμείο, με χρέος μακράς λήξεως, ενώ επισήμανε πως εάν το Ταμείο Ανάκαμψης εκδώσει μόνο δάνεια, τότε η αλληλεγγύη θα ήταν ανεπαρκής.
 

Πηγή: skai.gr