Λογαριασμοί ρεύματος πολλαπλών… ταχυτήτων: Από 65 ευρώ έως 172 ευρώ για την ίδια κατανάλωση

Γίνεται για την ίδια ακριβώς κατανάλωση –π.χ. 400 κιλοβατώρες ανά μήνα- να καταφτάνουν λογαριασμοί που θα έχουν διαφορά ακόμη και πάνω από 100 ευρώ; Η πράξη δείχνει ότι «ναι» και τα ακόλουθα στοιχεία το αποδεικνύουν. Άλλο λογαριασμό θα παραλάβει ο δικαιούχος που έχει «κλειδώσει» την τιμή της κιλοβατώρας πριν από τον Νοέμβριο, άλλο λογαριασμό αυτός που κλείδωσε τη χρέωση μετά τον Νοέμβριο, άλλο λογαριασμό αυτός που έχει κυμαινόμενο τιμολόγιο αλλά δικαιούται της κρατικής επιδότησης και άλλο λογαριασμό αυτός που έχει σταθερό τιμολόγιο αλλά δεν δικαιούται επιδότησης. Θα υπάρξει και αυτός που δικαιούται μεν επιδότηση αλλά δεν θα τη λάβει τώρα και θα χρειαστεί να προχωρήσει στην υποβολή της φετινής φορολογικής δήλωσης προκειμένου να λάβει τα χρήματα που δικαιούται. Ιδού και η… τεκμηρίωση:

1.      Το χαμηλότερο ποσό θα πληρώσει αυτός που πρόλαβε να κλειδώσει την τιμή της κιλοβατώρας πριν από τον Νοέμβριο όταν υπήρχε δυνατότητα σταθεροποίησης της χρέωσης ακόμη και στα 10 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Για 400 κιλοβατώρες ανά μήνα, αυτό το νοικοκυριό θα πληρώσει για τον Μάρτιο το ποσό των 65 ευρώ μαζί με τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις και τον ΦΠΑ. Με κλείδωμα της χρέωσης το νοικοκυριό δεν λαμβάνει την κρατική επιδότηση αλλά παρ’ όλα αυτά απολαμβάνει το χαμηλότερο ποσό. Να σημειωθεί ότι επειδή έχει δημιουργηθεί πολύς θόρυβος σχετικά με τις μονομερείς αλλαγές τιμολογίων στους πελάτες που πρόλαβαν να κλειδώσουν το σταθερό τιμολόγιο, οι εταιρείες ηλεκτροδότησης που έχουν και τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών των πελατών, δεν έχουν προχωρήσει σε τέτοια κίνηση και τα σταθερά τιμολόγια ισχύουν κανονικά.

2.      Στις 400 κιλοβατώρες, αυτοί που έχουν δικαίωμα επιδότησης (δηλαδή το σπίτι τους είναι κύρια κατοικία) ο λογαριασμός φτάνει στα 100 ευρώ αν η εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας χρεώνει προς 8 λεπτά την κιλοβατώρα και 92 ευρώ αν η χρέωση πέφτει στα 6 λεπτά.

3.      Αν κάποιος έχει κλειδώσει την τιμή της κιλοβατώρας στα 18 λεπτά, τότε ο λογαριασμός θα του έρθει περίπου 100 ευρώ. Η σταθερή τιμή των 18 λεπτών διατίθεται και σήμερα. Οπότε αν κάποιος θέλει να επιλέξει αυτή τη λύση, θα πρέπει να γνωρίζει ότι μπορεί να αποδειχθεί συμφέρουσα λύση μόνο αν η κατανάλωση ανά μήνα υπερβαίνει τις 400-500 κιλοβατώρες. Επίσης η σταθερή χρέωση σε αυτό το επίπεδο είναι η μόνη λύση για όσους δεν θέλουν να εξαρτώνται από την κρατική επιδότηση ή να έχουν την αγωνία αν η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας θα φτάσει σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

4.      Αν κάποιος δεν δικαιούται την κρατική επιδότηση και παραμένει στο κυμαινόμενο τιμολόγιο, βρίσκεται κυριολεκτικά στο μάτι του κυκλώνα. Η χρέωση για τις 400 κιλοβατώρες μπορεί να φτάσει και στα 163 ευρώ ή πάνω από 40 λεπτά η κιλοβατώρα. Αυτό το ποσό θα πληρώνουν και οι γονείς για την φοιτητική εστία του παιδιού τους μέχρι να γίνει η συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης και να πιστωθεί αναδρομική η επιδότηση που για την κατανάλωση του Μαρτίου θα φτάσει στα 72 ευρώ. 

Πηγή: moneyreview