Ξηλώνεται αργά-αργά το τέλος επιτηδεύματος

Υπολογίζεται ότι αυτήν την στιγμή τέλος επιτηδεύματος πληρώνουν περισσότερα από 600.000 φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα

του Χρυσόστομου Τσούφη

Πληθαίνουν αργά, αλλά σταθερά οι κατηγορίες ελεύθερων επαγγελμάτων που απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος.

Μετά τους κατ' επάγγελμα αγρότες και τους παράκτιους αλιείς, στη λίστα προστέθηκαν με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και οι καλλιτέχνες, αλλά και οι χειροτέχνες εκείνοι που έκλεισαν τα βιβλία τους από την έναρξη της οικονομικής κρίσης την 1η Ιανουαρίου του 2010 έως την έναρξή ισχύος της τροπολογίας, εφόσον επιστρέψουν στην ενεργό δράση.

Αυτοί απαλλάσσονται από το τέλος για τα οικονομικά έτη 2022, 2023 και 2024.

Όσοι έχουν ενεργή δραστηριότητα σε κάποιον από τους ΚΑΔ καλλιτεχνών ή χειροτεχνών - ο κατάλογος με τους οποίους θα καθορισθεί στην συνέχεια - θα δουν για τα ίδια έτη το τέλος επιτηδεύματος που πληρώνουν να υποχωρεί από τα 650€ στα 400€.

Υπολογίζεται ότι αυτήν την στιγμή τέλος επιτηδεύματος πληρώνουν περισσότερα από 600.000 φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα. Πληρώνουν 650€ ετησίως ανεξάρτητα αν έχουν κέρδη ή όχι και πέρα από τον φόρο εισοδήματος κι επιπλέον 600€ για κάθε υποκατάστημα που τυχόν διαθέτουν. Για τα νομικά πρόσωπα το τέλος ανεβαίνει σε 850€ και 1000€ ανάλογα αν έχουν έδρα σε πόλη με περισσότερους από 200.000 κατοίκους ή όχι.

Η κατάργηση του μέτρου που φέρνει στα δημόσια ταμεία 350εκατ. ευρώ -σταδιακά- ήταν από τις βασικές επιδιώξεις της κυβέρνησης αλλά ελέω πανδημίας δεν στάθηκε δυνατό να προχωρήσει. Ακόμη και η Κομισιόν ζητά την κατάργηση του καθώς όπως επισημαίνει στην τελευταία μεταμνημονιακή αξιολόγηση αποθαρρύνει τις επενδύσεις και αυξάνει την τάση για φοροδιαφυγή.

Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος μπορεί να είναι στα σχέδια της κυβέρνησης ακόμη και για τη νέα χρονιά, η ναυαρχίδα όμως του σχεδιασμού της -κατά παραδοχή και του πρωθυπουργού δεν είναι άλλη από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Ήδη αναζητά τον δημοσιονομικό χώρο ώστε να την καταργήσει και για τους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους, κάτι που ήδη ισχύει εδώ και 2 χρόνια για τον ιδιωτικό τομέα.

Πολύ ψηλά στις κυβερνητικές επιθυμίες είναι η περαιτέρω μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων ιδανικά στο 20% ενώ αλλαγές μελετώνται και στην κλίμακα φορολόγησης των φυσικών προσώπων με αλλαγές σε συντελεστές και ένταξη εισοδημάτων που σήμερα φορολογούνται αυτοτελώς.

Σε περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού στα κυβερνητικά σχέδια δεν θα μπορούσε να μην βρίσκεται η μείωση του ΦΠΑ ενώ σταδιακά πρόθεση είναι η κατάργηση των τεκμηρίων εντός 2-3 ετών.

Πηγή: skai.gr