Ύφεση αντίστοιχη, ή και χειρότερη από εκείνη της οικονομικής κρίσης του 2008 αναμένει για εφέτος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σύμφωνα με δήλωση της επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα μετά από τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς Οικονομικών και τους Διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών της G20. ‘

Η επικεφαλής του ΔΝΤ προειδοποιεί στη δήλωση της πως το ανθρώπινο κόστος της πανδημίας του κορωνοϊού είναι ήδη ανυπολόγιστο, και πως όλες οι χώρες πρέπει να συνεργαστούν για να προστατεύσουν τους ανθρώπους και να περιορίσουν τις οικονομικές ζημίες.

«Αυτή είναι μια στιγμή αλληλεγγύης – και η αλληλεγγύη ένα σημαντικό θέμα της σημερινής συζήτησης των υπουργών Οικονομικών και των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της G20», τόνισε.

Υπογράμμισε εξάλλου ότι στηρίζει πλήρως τα έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν λάβει πολλές χώρες για να στηρίξουν τα συστήματα υγείας και να προστατεύσουν τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις που πλήττονται.

Η κ. Γκεοργκίεβα ανέφερε πως κατά την τοποθέτηση της εστίασε σε τρία ζητήματα:

Πρώτον, ότι η παγκόσμια οικονομική προοπτική για το 2020 αναμένεται να είναι αρνητική. Θα αντιμετωπίσουμε την ύφεση τουλάχιστον εξίσου σοβαρή με την παγκόσμια οικονομική κρίση ή και χειρότερη, αλλά αναμένουμε ανάκαμψη το 2021. Οι χώρες πρέπει να αναλάβουν πιο τολμηρές δημοσιονομικές ενέργειες.

Δεύτερον, οι αναδυόμενες αγορές και οι χώρες χαμηλού εισοδήματος αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις, ιδιαίτερα οι χώρες χαμηλού εισοδήματος που αντιμετωπίζουν δυσχέρειες στο χρέος, ένα ζήτημα για το οποίο συνεργαζόμαστε στενά με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Τρίτον, πολλές χώρες στρέφονται προς το ΔΝΤ για οικονομική βοήθεια. Μέχρι σήμερα, έχουμε λάβει σχεδόν 80 αιτήματα και είμαστε έτοιμοι να διαθέσουμε όλη τη δική μας ικανότητα δανεισμού ύψους 1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.
 

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις