Κορωνοϊός: Ποιοι εργαζόμενοι θα πάρουν το επίδομα των 534 ευρώ και τον Ιούνιο 

Κορωνοϊός: Ποιοι εργαζόμενοι θα πάρουν το επίδομα των 534 ευρώ και τον Ιούνιο 

Της Γωγώς Κατσέλη 

Σε παράταση των αναστολών συμβάσεων εργασίας και τον Ιούνιο αναμένεται να προχωρήσουν χιλιάδες επιχειρήσεις από τους πληττόμενους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού. 

Αυτό σημαίνει ότι όσοι εργαζόμενοι δεν έχουν επιστρέψει στην εργασία τους, αλλά κι εκείνοι που έχουν εποχική απασχόληση και δεν επαναπροσλήφθηκαν, δικαιούνται να λάβουν για τον τρέχοντα μήνα την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους μέχρι 534 ευρώ. 

Η δυνατότητα αυτή δίνεται σε επιχειρήσεις  που πλήττονται, οικονομικά, βάσει των ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών. Εν προκειμένω, οι επιχειρήσεις της εστίασης  μπορούν μόνο για τον Ιούνιο να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων τους που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή ή να δηλώσουν νέες  για εργαζόμενους που δεν βρίσκονταν σε αναστολή  τον Μάιο ώστε να στηριχθούν με το ποσό των 534 ευρώ. Ωστόσο, από την 1η Ιουλίου ο εργοδότης υποχρεούται να διακόψει την αναστολή και οι εργαζόμενοι να επιστρέψουν σε ενεργή απασχόληση. 

Υπενθυμίζεται ότι οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του εν λόγω μέτρου και δη μέχρι τις 30 Ιουνίου, δεν μπορούν να προχωρήσουν σε απολύσεις, καθώς  υποχρεούνται από το νόμο να διατηρήσουν για 30 ημέρες μετά την λήξη των αναστολών – δηλαδή μέχρι τις 30 Ιουλίου – τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας.

Αντίστοιχα, οι τουριστικές  ή μεταφορικές εταιρείες, όπως για παράδειγμα τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας ή οι επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων, αλλά κι εκείνες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του πολιτισμού και του αθλητισμού, που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση μπορούν να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων τους. 
Έτσι, οι απασχολούμενοι σε αυτές τις επιχειρήσεις μπορούν να παραμείνουν σε αναστολή έως και 60 ημέρες κατ’ ανώτατο όριο.  Όσοι παραμείνουν σε αναστολή από 1η Ιουνίου έως και 31 Ιουλίου θα λάβουν από 534 ευρώ για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, ήτοι 1.068 ευρώ συνολικά, ενώ δικαιούνται και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού τους μισθού. 

Υποβολή αιτήσεων
Οι επιχειρήσεις  που θα παρατείνουν την αναστολή των συμβάσεων των εργαζομένων τους θα πρέπει να υποβάλλουν από την 1η μέχρι και την 7η Ιουλίου στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» τη σχετική αίτηση και στη συνέχεια να δώσουν στους εργαζομένους τους και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της πράξης τους στην «ΕΡΓΑΝΗ». 

Με τη σειρά τους, οι απασχολούμενοι μπορούν να υποβάλουν ή να τροποποιήσουν τις υπεύθυνες δηλώσεις τους, εφόσον απαιτείται , από 1/7/2020 έως και 8/7/2020. 

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι,  των οποίων η αναστολή των συμβάσεων εργασίας τους επεκτείνεται, δεν απαιτείται επανυποβολή υπεύθυνης δήλωσης, εκτός κι αν επιθυμούν τροποποίηση των προσωπικών τους στοιχείων ή του τραπεζικού τους λογαριασμού (ΙΒΑΝ). Στην περίπτωση των εργαζομένων που τίθενται για πρώτη φορά σε αναστολή, υποχρεούνται να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στην ΕΡΓΑΝΗ.  

Απλήρωτοι του Μαΐου  
Στο μεταξύ, άδειους  είδαν τους λογαριασμούς τους  χιλιάδες εργαζόμενοι που είχαν τεθεί σε αναστολή τον Μάιο και περίμεναν να πληρωθούν την περασμένη Δευτέρα 15 Ιουνίου το επίδομα ύψους 534 ευρώ. Άλλοι, μάλιστα, πληρώθηκαν, ωστόσο έλαβαν λιγότερα από όσα υπολόγιζαν, καθώς τους καταβλήθηκαν ποσά ανάλογα με τις μέρες που ο εργοδότης τους δήλωσε πως τελούσαν σε αναστολή. Πάντως,  κάθε ημέρα αναστολής καταβάλλεται το ποσό των 17,8 ευρώ.

Για αυτούς πάντως που δεν πληρώθηκαν, στελέχη του υπουργείου Εργασίας σημειώνουν ότι είναι ευθύνη των εργοδοτών, οι οποίοι είτε δεν πρόλαβαν είτε αμέλησαν να υποβάλουν υπεύθυνες δηλώσεις εντός της προθεσμίας που είχε οριστεί. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει οι εργαζόμενοι να συνεννοηθούν με τον εργοδότη της για να πληροφορηθούν από πότε δηλώθηκαν στην Εργάνη ότι τελούν σε αναστολή εργασίας. 

Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθαρίζεται ότι σε αναστολή μπορούσαν να τεθούν μόνον συμβάσεις εργασίας που ήταν ενεργές στις 21 Μαρτίου.
 

Πηγή: skai.gr