Κορωνοϊός - Fed: Νέα ένεση 2,3 τρισ. δολαρίων για την στήριξη της αμερικανικής οικονομίας

Tην ώρα που η Ευρώπη αδυνατεί να βρει ενιαία φωνή για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ανακοίνωσε την Πέμπτη νέα σειρά χρηματοδοτικών διευκολύνσεων, με την παροχή 2,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (2,11 τρισ. ευρώ) για την υποστήριξη της αμερικανικής οικονομίας εν μέσω της πανδημίας.

Τα προγράμματα αποσκοπούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και τις κρατικές και τοπικές κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν την κρίση, καθώς μεγάλα τμήματα της οικονομίας έχουν σταματήσει τη λειτουργία της. 

"Ο ρόλος της Fed είναι να προσφέρει όσο το δυνατόν περισσότερη ανακούφιση και σταθερότητα σε αυτή την περίοδο περιορισμένης οικονομικής δραστηριότητας, και οι ενέργειές μας σήμερα θα συμβάλουν στην εξασφάλιση μιας όσο το δυνατόν ισχυρότερης ανάκαμψης", δήλωσε ο Πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ. 

Τα στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ είναι ζοφερά, με τη συντριπτική πλειονότητα των διακοπών της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη χώρα, η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνθηκε σχεδόν σταματά λόγω της πανδημίας. 

Η τέως πρόεδρος της Fed Τζάνετ Γέλεν προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι η οικονομία των ΗΠΑ πιθανότατα θα συρρικνωθεί με ετήσιο ρυθμό 30% στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, ύφεση πρωτοφανής για τις δεκαετίες από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και έπειτα.

"Αυτό είναι ένα τεράστιο, πρωτοφανές, καταστροφικό χτύπημα" δήλωσε χαρακτηριστικά η Γέλεν. 

Πηγή: skai.gr