Στον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη μεταφέρεται, με απόφαση του πρωθυπουργού, σχεδόν το σύνολο των αρμοδιοτήτων της φορολογικής πολιτικής, που ως τώρα ανήκε στον υπουργό Γκίκα Χαρδούβελη.

Η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά έρχεται στον απόηχο των κυβερνητικών «αρρυθμιών» που αναδύθηκαν κατά τους χειρισμούς για το θέμα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων χρεών.

Μεταξύ των αρμοδιοτήτων που αναλαμβάνει ο κ. Μαυραγάνης, περιλαμβάνεται και η εποπτεία της γενικής γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, παρά το γεγονός ότι βασικό θέμα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα είναι η πλήρης ανεξαρτητοποίησή της.

Η τροπολογία με τις αλλαγές για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, από την οποία εξαιρούνται πλέον ο ΕΝΦΙΑ και οι εναπομένουσες δόσεις του φετινού φόρου εισοδήματος, υπερψηφίστηκε νωρίτερα στη Βουλή.

Η τροπολογία πέρασε με δύο κυβερνητικές διαρροές, τα «παρών» των βουλευτών ΠΑΣΟΚ, Απόστολου Κακλαμάνη και Μιχάλη Κασσή.

Σύμφωνα με την απόφαση του πρωθυπουργού, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β' 3059/13/11/2014, οι αρμοδιότητες που ανατίθενται στον κ. Μαυραγάνη, και τις οποίες ασκούσε έως τώρα ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης, είναι -μεταξύ άλλων- οι εξής:

- της Διεύθυνσης Φορολογικής Πολιτικής,

- της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, με την επιφύλαξη της ισχύος των αποφάσεων μεταφοράς αρμοδιοτήτων στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων,
της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Διοικητικής Υποστήριξης και των υπαγόμενων σε αυτήν υπηρεσιών,

- της Ειδικής Γραμματείας του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.) και των υπαγόμενων σε αυτήν υπηρεσιών,

- της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου κατά το μέρος που αφορά τις υπηρεσίες και τα όργανα των ανωτέρω περιπτώσεων,

- της Ανώτατης Επιτροπής Τελωνειακών Αμφισβητήσεων (Α.Ε.Τ.Α.),
του Ανώτατου Χημικού Συμβουλίου (Α.Χ.Σ.),
- της εποπτείας του Ειδικού Ταμείου Ελέγχου, Παραγωγής και Ποιότητας Αλκοόλης?Αλκοολούχων Ποτών (Ε.Τ.Ε.Π.Π.Α.Α.).

Πηγή: skai.gr, Νίκος Φιλιππίδης