Κομισιόν- SURE: 14,1 δισ. ευρώ σε 12 κράτη- μέλη της ΕΕ- 2,54 δισ. αντιστοιχούν στην Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι διαθέτει 14,1 δισ. ευρώ βάσει του μέσου SURE σε 12 κράτη-μέλη της ΕΕ, εκ των οποίων στην Ελλάδα αντιστοιχούν 2,54 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για την έβδομη δόση χρηματοδοτικής στήριξης βάσει του μέσου SURE, από την οποία εκτός από την Ελλάδα που έλαβε 2,54 δισ. ευρώ, το Βέλγιο έλαβε 2 δισ. ευρώ, η Βουλγαρία 511 εκατ. ευρώ, η Κύπρος 124 εκατ. ευρώ, η Ισπανία 3,37 δισ. ευρώ, η Ιταλία 751 εκατ. ευρώ, η Λιθουανία 355 εκατ. ευρώ, η Λετονία 113 εκατ. ευρώ, η Μάλτα 177 εκατ. ευρώ, η Πολωνία 1,56 δισ. ευρώ, η Πορτογαλία 2,41 δισ. ευρώ και η Εσθονία 230 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που η Βουλγαρία και η Εσθονία λαμβάνουν χρηματοδότηση στο πλαίσιο του μέσου SURE, ενώ οι άλλες δέκα χώρες της ΕΕ έχουν ήδη επωφεληθεί από τα δάνεια του συγκεκριμένου μέσου. Αυτά τα δάνεια θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν ξαφνικές αυξήσεις των δημοσίων δαπανών για τη διατήρηση της απασχόλησης μετά την πανδημία του κορονοϊού. Συγκεκριμένα, θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη να καλύψουν τις δαπάνες που σχετίζονται άμεσα με τη χρηματοδότηση εθνικών συστημάτων βραχυπρόθεσμης εργασίας και άλλα παρόμοια μέτρα που έχουν θεσπίσει ως απάντηση στην πανδημία κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένων των αυτοαπασχολούμενων.

Συνολικά η ΕΕ έχει χορηγήσει σχεδόν 90 δισ. ευρώ σε δάνεια back-to-back.

Συνολικά, 19 κράτη μέλη της ΕΕ πρόκειται να λάβουν συνολική χρηματοδοτική στήριξη 94,3 δισ. ευρώ βάσει του SURE, μετά από έγκριση από το Συμβούλιο της ΕΕ, βάσει πρότασης της Επιτροπής. Οι χώρες μπορούν ακόμη να υποβάλουν αιτήματα για να λάβουν οικονομική υποστήριξη βάσει του SURE, το οποίο έχει συνολική ισχύ έως και 100 δισ. ευρώ.

«Τα χρήματα του Προγράμματος αποτελούν δάνειο, με εξαιρετικά χαμηλό έως μηδενικό κόστος δανεισμού, και καλύπτουν μέτρα στήριξης εργαζομένων και εργοδοτών, τα οποία τέθηκαν σε εφαρμογή από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις απασχόλησης» δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας για τη σημερινή, πρόσθετη, εκταμίευση πόρων, ύψους 2,54 δισ. ευρώ, προς την Ελλάδα από το Πρόγραμμα SURE για τη στήριξη της απασχόλησης.

Αναλυτικά η δήλωση του Υπουργού:

«Λιγότερο από δύο μήνες μετά την αποδοχή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του αιτήματος που υπέβαλε η Ελληνική Κυβέρνηση για τη διάθεση πρόσθετων – αδιάθετων σε ευρωπαϊκό επίπεδο – πόρων από το Πρόγραμμα SURE, η Ελλάδα λαμβάνει, σήμερα, και την εκταμίευση των επιπλέον αυτών πόρων, ύψους 2,54 δισ. ευρώ.
Έτσι, μαζί με τα 2,73 δισ. ευρώ που είχαν ήδη εκταμιευθεί έως τον Φεβρουάριο, η συνολική ενίσχυση προς την Ελλάδα από το Πρόγραμμα, με σκοπό τη στήριξη της απασχόλησης, θα ανέλθει στα 5,27 δισ. ευρώ – σχεδόν διπλάσια από την αρχική πρόβλεψη.
Τα χρήματα του Προγράμματος αποτελούν δάνειο, με εξαιρετικά χαμηλό έως μηδενικό κόστος δανεισμού, και καλύπτουν μέτρα στήριξης εργαζομένων και εργοδοτών, τα οποία τέθηκαν σε εφαρμογή από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις απασχόλησης.
Τα μέτρα περιλαμβάνουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού και την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε προσωρινή αναστολή, την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εποχικά εργαζόμενων και την υλοποίηση του προγράμματος “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”.
Η Κυβέρνηση αξιοποιεί, και θα συνεχίσει να αξιοποιεί κατά τον βέλτιστο τρόπο τα εγχώρια και ευρωπαϊκά εργαλεία, μέσα και πόρους, με όρους οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής ανταποδοτικότητας, ώστε οι πληγές της υγειονομικής κρίσης να επουλωθούν το συντομότερο δυνατό και να τεθούν στέρεες βάσεις για την επίτευξη υψηλής, βιώσιμης, έξυπνης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ