«Κόκκινος συναγερμός» στην κυβέρνηση για το «κανόνι» της Thomas Cook

Σε «κόκκινο συναγερμό» βρίσκονται κυβέρνηση και τουριστικός κλάδος για την κατάρρευση του άλλοτε κραταιού ταξιδιωτικού γραφείου Thomas Cook ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις για την ελληνική τουριστική βιομηχανία για τις οποίες εκφράζουν έντονη ανησυχία στελέχη του κλάδου.

Στόχος, ο άμεσος και ασφαλής επαναπατρισμός των εγκλωβισμένων τουριστών και η στήριξη των ξενοδοχείων που πλήττονται άμεσα από την κατάρρευση του βρετανικού τουριστικού γραφείου. 

Σε αυτό το πλαίσιο, στο υπουργείο Τουρισμού έχει συσταθεί ήδη κέντρο επιχειρήσεων στο υπουργείο Τουρισμού προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, όπως ο επαναπατρισμός των περίπου 50.000 τουριστών που έχουν πακέτα διακοπών από την Thomas Cook και βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα.

Εξάλλου έκτακτη διυπουργική σύσκεψη πραγματοποιείται στις 7 το απόγευμα στο υπουργείο Οικονομικών στο γραφείο του Χρήστου Σταϊκούρα. Στόχος είναι να υπάρξει συντονισμός δράσεων για τους εγκλωβισμένους τουρίστες και τους επιχειρηματίες και εργαζόμενους στον τουριστικό τομέα. Στη σύσκεψη θα μετέχουν οι υπουργοί Εργασίας, Γ. Βρούτσης, Τουρισμού, Χ. Θεοχάρης, οι υφυπουργοί Α. Σκέρτσος, Α. Βεσυζόπουλος, Θ. Σκυλακάκης και Γ. Κεφαλογιάννης και ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλής. 


Η σύσκεψη γίνεται προκειμένου να υπάρξει καλύτερος συντονισμός των δράσεων και των άμεσων μέτρων που έχουν δρομολογήσει ήδη τα υπουργεία, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πτώχευσης της Thomas Cook και την επίλυση προβλημάτων που αφορούν στους τουρίστες που βρίσκονται στην Ελλάδα και στους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα (επιχειρηματίες κι εργαζόμενους). Αναμένεται να ανακοινωθούν μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που πλήττονται, όπως μεταξύ άλλων η απαλλαγή του ΦΠΑ στα ανεξόφλητα τιμολόγια.


Επιπλέον, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία επαναπατρισμού των ξένων τουριστών που βρίσκονται στην Ελλάδα μέσω του γραφείου. Σύμφωνα με το Γενικό Γραμματέα του ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη,  τα πρώτα 15 αεροσκάφη φθάνουν σε Ζάκυνθο, Κέρκυρα και Κω. Υπολογίζεται ότι μέσα στο επόμενο τριήμερο θα επαναπατριστούν περίπου 22.000 τουρίστες.

Η διαδικασία επαναπατρισμού των ξένων τουριστών που βρίσκονται στην Ελλάδα μέσω της Thomas Cook έχει ξεκινήσει και τα πρώτα 15 αεροσκάφη φθάνουν σε Ζάκυνθο, Κέρκυρα και Κω. Υπολογίζουμε ότι μέσα στο επόμενο τριήμερο θα επαναπατριστούν περίπου 22.000 τουρίστες. Επίσης, διασφαλίστηκε η κάλυψη των εξόδων, της διαμονής και του επαναπατρισμού των τουριστών που πέταξαν μέσω της Thomas Cook από σήμερα μέχρι και τη λήξη των διακοπών τους. 

Έξι πτήσεις -όσες ήταν προγραμματισμένο να γίνουν- αναμένεται να πραγματοποιηθούν αύριο το βράδυ από το αεροδρόμιο Ηρακλείου, προκειμένου να επιστρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι τουρίστες που είχαν κλείσει τα πακέτα διακοπών τους με την Thomas Cook, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.


«Το υπουργείο Τουρισμού βρίσκεται σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών και συναρμόδια υπουργεία προκειμένου να εξευρεθούν τρόποι, για τη στήριξη των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων που επηρεάζονται από το γεγονός, για τους οποίους θα υπάρξει ενημέρωση με νεότερη ανακοίνωση. Παράλληλα συγκαλέσαμε έκτακτη σύσκεψη με τους εκπροσώπους των τουριστικών φορέων της χώρας» τόνισε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης. 

«Η πτώχευση της Thomas Cook αποτελεί μια δυσάρεστη εξέλιξη που απαιτεί γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση. Είμαστε σε συνεργασία με την Πολιτεία για την άμβλυνση των επιπτώσεων. Ο ελληνικός τουρισμός έχει το βάθος και την ποιότητα για να ανταπεξέλθει και σε αυτή τη δυσκολία» προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) Γιάννης Ρέτσος.


«Η πτώχευση της Thomas Cookείναι μια εξαιρετικά δυσάρεστη εξέλιξη και με πολλές πτυχές, καθώς σημειώνεται μια μεγάλη ανατροπή στο σύστημα τροφοδοσίας της χώρας με επισκέπτες. Βεβαίως, οι συνέπειες δεν αφορούν μόνον την Ελλάδα αλλά όλες τις χώρες που είχε παρουσία το βρετανικό ταξιδιωτικό γραφείο. Χρειάζεται ψυχραιμία και να μη ξεχνάμε πως το χτίσιμο της εικόνας της χώρας είναι ένα καθημερινό διακύβευμα» σχολιάζει από πλευράς του το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.


Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υπολόγισε ότι τα χρήματα τα οποία θα χαθούν, μόνο για την Κρήτη, κυμαίνονται μεταξύ 80 και 100 εκατομμυρίων ευρώ. Παρά πολλά  είναι τα οφειλόμενα και στους ξενοδόχους άλλων νησιών, όπως η Ζάκυνθος , η Κέρκυρα, η Ρόδος και η Κως καθώς και εκεί δεν έχει εξοφλήσει τους ξενοδόχους από τις 16 Ιούλιου.

Όπως διευκρίνισαν στον ΣΚΑΪ ο Χάρης Θεοχάρης και οι παράγοντες της τουριστικής αγοράς οι ξενοδόχοι θα πληρωθούν από τις ασφάλειες μονό για τις διανυκτερεύσεις των πελατών της Τομας Κουκ από την ώρα που ανακοινώθηκε η πτώχευση της εταιρείας, δηλαδή από τα ξημερώματα της Δευτέρας. Τα προηγούμενα δεδουλευμένα μπορούν να διεκδικηθούν μονό δικαστικά.

Πηγή: skai.gr