Η άνοδος των επιτοκίων αυξάνει και πάλι τα κόκκινα δάνεια - Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ

Μια ένδειξη κινδύνου αποτελούν τα δάνεια σε καθυστέρηση από 1 έως 90 ημέρες, ένα βήμα πριν χαρακτηριστούν κόκκινα, και τα οποία αυξήθηκαν κατά 25% από 4δισ€ σε 5δισ€, μια καθυστέρηση που οφείλεται σύμφωνα με την έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος στα επιχειρηματικά δάνεια.  

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Το μήνυμα της Τράπεζας της Ελλάδος με την έκθεσή της για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ήταν ξεκάθαρο. Ο Χειμώνας έρχεται και σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια.  

Όσο ο πόλεμος συνεχίζεται, το κόστος ενέργειας θα διατηρείται ψηλά κι επομένως οι πληθωριστικές πιέσεις θα εντείνονται. Ταυτόχρονα, η ταχύτατη οικονομική ανάπτυξη που έως τώρα «μασκάρευε» το πρόβλημα, δεν θα υπάρχει κι επομένως και σε συνδυασμό με το περιβάλλον αύξησης των επιτοκίων, σημειώνει η ΤτΕ, οι δυσκολίες των νοικοκυριών να ανταποκρίνονται στις δανειακές τους υποχρεώσεις θα αυξηθούν και μαζί τους θα αυξηθούν  και τα κόκκινα δάνεια και μάλιστα σε ποσοστό που δεν μπορεί ακόμη να εκτιμηθεί.  

Μια ένδειξη κινδύνου αποτελούν τα δάνεια σε καθυστέρηση από 1 έως 90 ημέρες, ένα βήμα πριν χαρακτηριστούν κόκκινα, και τα οποία αυξήθηκαν κατά 25% από 4δισ€ σε 5δισ€, μια καθυστέρηση που οφείλεται σύμφωνα με την έκθεση στα επιχειρηματικά δάνεια.  

Η προειδοποίηση της κεντρικής τράπεζας έρχεται σε μια περίοδο που – τουλάχιστον οι 4 μεγάλες συστημικές τράπεζες – έχουν πετύχει τους στόχους -με τον έναν ή τον άλλο τρόπο – μείωσης των κόκκινων δανείων από τα χαρτοφυλάκια τους σε μονοψήφια ποσοστά.  

Στις πολύ μικρότερες όμως τράπεζες σχεδόν 1/2 δάνεια δεν εξυπηρετείται – 49%!   

Κάπως έτσι συνολικά, 1 στα 10 δάνεια στην Ελλάδα παραμένει κόκκινο , περίπου 14,9δισ€. Από αυτά , τα 3,9δισ€, περίπου δηλαδή το 26%, έχουν να κάνουν με δάνεια τα οποία βρίσκονται σε καθυστέρηση περισσότερο από 1 χρόνο, ποσοστό αυξημένο κατά 5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της περασμένης χρονιάς.  

Από τα 14,9δισ€ κόκκινων δανείων τα 4,6δισ€ ανήκουν σε νοικοκυριά ( στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια) και τα 10,3δισ€ σε επιχειρήσεις.  

Τα στοιχεία δείχνουν ότι 1/3 κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια προέρχεται από τον κλάδο της εστίασης, 1/4 από τις κατασκευές και ακολουθούν αγροτικές δραστηριότητες με 15,9%, εμπόριο με 15,4% τηλεπικοινωνίες με 15,2% και διαχείριση ακινήτων με 14,8%. Στον αντίποδα οι κλάδοι που «παράγουν» τα λιγότερα κόκκινα δάνεια είναι η ενέργεια με 1,1% και οι χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις με 2,9% 

Ο δείκτης εξυγίανσης – τα δάνεια δηλαδή που «γυρίζουν» από μη εξυπηρετούμενα σε εξυπηρετούμενα – παραμένει πολύ χαμηλά στο 3,2% ( με το ποσοστό για τα στεγαστικά να είναι στο 8,1% ενώ για τα επιχειρηματικά μόλις στο 1,9%) ενώ ο δείκτης αθέτησης βρίσκεται στο 0,6%.   

Τουλάχιστον η ΤτΕ εκτιμά ότι για το δ' τρίμηνο του έτους δεν πρόκειται να μεταβληθούν τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς τα νοικοκυριά τα οποία τα α' τρίμηνο του έτους αύξησαν τη ζήτηση τους για στεγαστικά δάνεια αλλά στη συνέχεια την επιθυμία ανέκοψαν η επιδείνωση της εμπιστοσύνης και η αύξηση των επιτοκίων. Όσο για τα καταναλωτικά δάνεια, η ζήτηση τους παρέμεινε ίδια το α' τρίμηνο , αυξήθηκε όμως το γ' τρίμηνο.

Πηγή: skai.gr