Οι «επιδόσεις» της Ελλάδας στην ακρίβεια των καυσίμων - Δεύτερη στην αμόλυβδη

Λόγω της διπλής επιδότησης, η Ελλάδα στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης βρίσκεται στην 7η θέση

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Παρά το μικρό ανοδικό ράλι που τρέχει από τις 16 Δεκεμβρίου η διεθνής τιμή του πετρελαίου (+3$/βαρέλι στα 82$), τιμή της αμόλυβδης κινήθηκε καθοδικά, αν και οριακά στα 1,828€/λίτρο από 1,83€. 

Παρ' όλα αυτά, με βάση τα εβδομαδιαία στοιχεία που δημοσίευσε η Κομισιόν, η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι με τη δεύτερη πιο ακριβή αμόλυβδη στην Ευρώπη, μια ανάσα από τη Δανία που έκλεισε την εβδομάδα με 1,847€/λίτρο. Μάλιστα η απόσταση μας από τον 3ο και 4ο, Ολλανδία και Γερμανία αντίστοιχα, είναι αρκετά μεγάλη, της τάξης των 10 σχεδόν λεπτών.  

Σχεδόν ίδια εικόνα και στο πετρέλαιο κίνησης. Η Ελλάδα με 1,79€/λίτρο έχει την 5η υψηλότερη τιμή πίσω από τις Σουηδία, Φινλανδία, Γερμανία και Δανία.  

Αντίθετα, στο πετρέλαιο θέρμανσης για το οποίο όμως ισχύει η διπλή επιδότηση των 25 λεπτών από τον κρατικό προϋπολογισμό και των 3,5 λεπτών από τα διυλιστήρια η χώρα μας έχει την 7η χαμηλότερη τιμή πίσω από Μάλτα, Κροατία , Βέλγιο, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ιρλανδία. Βέβαια κι εδώ η εικόνα αναμένεται από το 2023 να επιδεινωθεί καθώς η κρατική επιδότηση θα υποχωρήσει κατά 10 λεπτά στα 15 ενώ κανείς δεν ξέρει τι μέλλει γενέσθαι με την έκπτωση των διυλιστηρίων.  

Όλες σχεδόν οι αναλύσεις για το 2023 αναφέρουν ότι η μέση τιμή του μαύρου χρυσού για το έτος θα είναι υψηλότερη από τα τωρινά επίπεδα. Η παγκόσμια Τράπεζα και η JPMorgan προβλέπουν μια τιμή γύρω από τα 90$ , υπάρχουν όμως και αρκετοί όπως η Goldman Sachs που εκτιμούν ότι η μέση τιμή θα έχει 3 ψηφία. Όπως και να έχει δηλαδή και το 2023 θα είναι ένα πολύ δύσκολο έτος για τις τιμές των καυσίμων.  

Όπως τονίζει βέβαια η Παγκόσμια Τράπεζα, όλες οι προβλέψεις ενέχουν μεγάλη αβεβαιότητα καθώς οι παράμετροι που θα επηρεάσουν τις μελλοντικές τιμές είναι πολλές.  

Στην πλευρά της προσφοράς, οι εξαγωγές της Ρωσίας αναμένεται να υποχωρήσουν το 2023 καθώς ήδη από τις 5/12 τρέχει το ευρωπαϊκό μπλόκο στις εισαγωγές του Ρωσικού πετρελαίου ενώ από το Φεβρουάριο θα επεκταθεί και στα παράγωγα του. Στον αντίποδα όλοι περιμένουν ότι η παραγωγή των ΗΠΑ θα αυξηθεί την ώρα που τα στρατηγικά της αποθέματα βρίσκονται κοντά σε χαμηλό 40 ετών.  

Ένας άλλος παράγοντας που θα επηρεάσει είναι οι αποφάσεις του ΟΠΕΚ+ ο οποίος διατείνεται ότι δεν επιτρέπει την πολιτική να επηρεάσει τις αποφάσεις του. 

Από την πλευρά της ζήτησης ιδιαίτερη σημασία έχει πού τελικά θα κάτσει η μπίλια ως προς τον παγκόσμιο ρυθμό ανάπτυξης ο οποίος μήνα με το μήνα αναθεωρείται προς τα κάτω. Άγνωστος Χ και η Κίνα η οποία όχι μόνο δεν έχει συνέλθει ακόμη από τον COVID αλλά βάζει συνεχώς και επιπλέον πόλεις σε καραντίνα.  

Στο μείγμα πρέπει να προστεθεί και η αυξομειούμενη ισοτιμία δολαρίου/ευρώ σε ένα περιβάλλον «ανταγωνισμού» με συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων από FED και ΕΚΤ. 

Πηγή: skai.gr