Κατώτατος μισθός: Οι προτάσεις των φορέων και η διαδικασία για την τελική εισήγηση

Τι προτείνουν οι εργοδότες, τι ζητούν οι εργαζόμενοι και τι εκτιμά η Τράπεζα της Ελλάδας

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Η διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού βρίσκεται σε εξέλιξη και η ΓΣΕΕ ήταν η πρώτη που άνοιξε τα χαρτιά της ζητώντας μετά και την τρίτη αύξηση τους τελευταίους 16 μήνες να ανέλθει στα 826€. Η ομοσπονδία των εργαζομένων αιτιολόγησε την πρόταση της, λέγοντας ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη και ο προσδοκώμενος για το 2023 πληθωρισμός, ο οποίος στον προϋπολογισμό τοποθετείται κοντά στο 5%. 

Η πρόταση της ΓΣΕΕ ήλθε στην σκιά των ανακοινώσεων της Eurostat σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα βρίσκεται στη 13η θέση μεταξύ 22 χωρών της ΕΕ ως προς το ύψος του κατώτατου μισθού, αλλά 4η από το τέλος αν ληφθεί υπόψη η αγοραστική δύναμη – δηλαδή οι τιμές των προϊόντων – των πολιτών. 

Σήμερα το ίδιο θα πράξουν και οι εργοδοτικοί φορείς. Σύμφωνα με πληροφορίες του skai.gr, η ΓΣΕΒΕΕ αναμένεται να προτείνει αύξηση μεταξύ 8-10% , δηλαδή ένα ποσό από τα 770€ έως τα 784€. Λίγο πιο...φειδωλή η ομοσπονδία των εμπόρων για την οποία μια ρεαλιστική αύξηση θα ήταν στην περιοχή του 7%, δηλαδή στα 763€. Και οι 2 όμως αυτοί φορείς βάζουν στο τραπέζι ζητήματα περαιτέρω μείωσης του μη μισθολογικού κόστους ( η κυβέρνηση «χρωστάει» μισή μονάδα περίπου ακόμη για το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών) αλλά και ζητήματα φορολόγησης όπως την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Ζητήματα που κατά την άποψη τους αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα μετά την αύξηση 9,6% στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων.  

Την πρόταση του έχει καταθέσει ήδη και ο ΣΕΤΕ ο οποίος και ζητά αύξηση όχι μεγαλύτερη του 5,5%, δηλαδή όχι πάνω από τα 753€. Να θυμίσουμε εδώ ότι η βασική αιτιολόγηση της κυβέρνησης για την επίσπευση της αύξησης του κατώτατου μισθού είναι για να επωφεληθούν από την αρχή της τουριστικής σεζόν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό , ο οποίος σημειωτέον αντιμετώπισε σημαντικό πρόβλημα να προσελκύσει εργαζόμενους την περσινή σεζόν.  

Ο ΣΕΒ συνεχίζει να διαμορφώνει την πρόταση του καθώς έχει περιθώριο έως τις 10 Φεβρουαρίου για να υποβάλει την πρόταση του.  

Από την πλευρά της η ΤτΕ έχει δημόσια τοποθετηθεί ότι οποιαδήποτε αύξηση κάτω του πληθωρισμού ( κάτω δηλαδή του 9,6%) είναι ρεαλιστική και δεν θα έχει δευτερογενείς επιπτώσεις στην οικονομία. Επομένως βάζει τον πήχη στα 784€ στο ανώτατο όριο.  

Το ΚΕΠΕ είναι αυτό που συγκεντρώνει τις προτάσεις των κοινωνικών εταίρων έως τις 20 Φεβρουαρίου και βάση αυτών θα κάνει την εισήγηση του έως τις 28 Φεβρουαρίου, και βάζει στη συζήτηση ένα ζήτημα το οποίο φαίνεται ότι διαφεύγει όλων ημών των δημοσιολογούντων περί του κατώτατου μισθού. Οποιαδήποτε αύξηση του κατώτατου μισθού πάνω από τα 780€ σημαίνει ότι ο φορολογούμενος που αμείβεται με αυτόν παύει να προστατεύεται από το αφορολόγητο και φορολογείται!!!  

Έχοντας λάβει το πόρισμα του ΚΕΠΕ, ο υπουργός εργασίας θα κάνει την εισήγηση του στο υπουργικό συμβούλιο της 10ης Μαρτίου και από την πρωταπριλιά θα ισχύσει ο νέος κατώτατος μισθός.

Πηγή: skai.gr