ΚΑΙΡΟΣ

Καθοριστικό διήμερο για την Ελλάδα

«Σαρανταοχτάωρο φωτιά» περιμένει την ελληνική κυβέρνηση. Τη Δευτέρα, ο Γιάννης Στουρνάρας θα επιχειρήσει να πείσει τους ομολόγους του, στη συνεδρίαση του Eurogroup, ότι βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, ενώ την Τρίτη ο Αντώνης Σαμαράς θα προσπαθήσει να αποσπάσει το καλύτερο δυνατό από την παρουσία της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα. Στόχος, μια θετική δήλωση ότι στην Ελλάδα υπάρχει πρόοδος, προκειμένου να δοθεί η τελική ώθηση και να κλείσει η συμφωνία με την τρόικα.

Αυτό άλλωστε επιθυμεί σφόδρα από την πλευρά του και ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος βρίσκεται ήδη στο Λουξεμβούργο για να συμμετάσχει στο Eurogroup της Δευτέρας και το Σάββατο γνωστοποίησε ότι οι διαβουλεύσεις με την τρόικα θα συνεχιστούν και μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, καθώς καταγράφονται ακόμη αποκλίσεις.

Στο δημοσιονομικό κομμάτι
η διαφορά έχει υποχωρήσει λίγο κάτω από το 1 δισ. ευρώ, με την τρόικα να ζητά κοντά στα 9 δισ. ευρώ περικοπών από μισθούς - συντάξεις και επιδόματα, και την ελληνική κυβέρνηση να συναινεί όπως όλα δείχνουν, παρότι εκφράζει τεράστιες επιφυλάξεις για το αποτέλεσμα που θα έχει στην ύφεση ένα τόσο εμπροσθοβαρές πρόγραμμα.

Τα δώρα των συνταξιούχων του ΟΓΑ και οι μεγαλύτερες περικοπές των συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ φαίνεται ότι είναι τα μέτρα από τα οποία θα προέλθουν τα επιπλέον χρήματα.

Ήδη έχουν κλείσει φορολογικά μέτρα 3 δισ. ευρώ, με την εφαρμογή νέας κλίμακας, της κατάργησης του αφορολόγητου των παιδιών και των ελευθέρων επαγγελματιών που θα φορολογούνται με 35%, την δραστική περικοπή των φοροαπαλλαγών, τις περικοπές σε μισθούς ύψους 1,1δισ. ευρώ μέσω της κατάργησης δώρων, της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ και των μειώσεων στα ειδικά μισθολόγια.

Σχεδόν 4 δισ. ευρώ
από το συνταξιοδοτικό κομμάτι έχουν κλείσει με την κατάργηση την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη, την μείωση στα εφάπαξ, τις μειώσεις για συντάξεις άνω των 1000 ευρώ και την κατάργηση των δώρων.
Τα δώρα των συνταξιούχων του ΟΓΑ και οι μεγαλύτερες περικοπές των συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ φαίνεται ότι είναι τα μέτρα από τα οποία θα προέλθουν τα επιπλέον χρήματα
Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και μετά το Eurogroup, αφού ανοιχτό είναι και το πακέτο των διαρθρωτικών μέτρων, ενώ θα πρέπει να συμφωνηθούν και οι προαπαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση για το ελληνικό ζήτημα δεν αναμένεται να ληφθεί ούτε στη Σύνοδο Κορυφής στις 18 και 19 Οκτωβρίου, με την ελληνική πλευρά να επιθυμεί την εκταμίευση των χρημάτων έως τα μέσα Νοεμβρίου.

Ανώτατο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ
εξηγούσε ότι η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα είναι έτοιμη πριν τις Αμερικανικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου, και ότι δεν υπάρχει κάποια σκοπιμότητα από την πλευρά της τρόικας σχετικά με την καθυστέρηση που σημειώνεται.

Μετά τη συμφωνία με την τρόικα, θα μπορεί να συζητηθεί επισήμως το ελληνικό αίτημα για δημοσιονομική επιμήκυνση και ενδεχόμενη ελάφρυνση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας, θέμα για το οποίο υπάρχουν διαφωνίες στους κόλπους της τρόικας.

Στην πάγια θέση του ότι για να συζητηθεί η εκταμίευση δόσης του δανείου προς την Ελλάδα θα πρέπει πρώτα το Βερολίνο να λάβει γνώση της έκθεσης της τριμερούς επέμεινε στο μεταξύ σε συνέντευξή του στο γερμανικό κανάλι ZDF ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Πηγή: Χρισόστομος Τσούφης, επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας