Κλείσιμο

Γ. Στουρνάρας: Υπάρχουν αποκλίσεις με τρόικα - διαβουλεύσεις και μετά το Εurogroup

Oι διαβουλεύσεις με την τρόικα θα συνεχιστούν και μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα, καθως υπάρχουν ακόμη αποκλίσεις, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη νέα συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της τρόικας και στη συνεχεια με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

«Ευελπιστούμε στο Eurogroup να έχουμε μια θετική παρουσίαση από την τρόικα», τόνισε ο κ. Στουρνάρας, ενώ επιβεβαιωσε ότι οι δανειστές ζητούν περαιτέρω περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.

Δεν υπάρχουν πολιτικές λύσεις, διαπραγματεύσεις με την τρόικα υπάρχουν, και προσπαθουμε να καταληξουμε σε ενα συμβιβασμό επανέλαβε.

Την Κυριακή ο υπουργός αναχωρεί για τη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας στο Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, είναι σαφές ότι θα πρέπει να έχουν κλείσει μαζί τα μέτρα του 2013 και του 2014, ύψους, 13,6 δισ. ευρώ, και στο πλαίσιο αυτό γίνονται προσπάθειες για να κλείσουν τα μέτωπα τόσο στα δημοσιονομικά όσο και στα διαρθρωτικά μέτρα. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρθηκε ότι δεν τίθεται θέμα για το επίδομα των ανέργων.

Η τρόικα θα επιστρέψει μαζί με τον κ. Στουρνάρα στην Αθήνα μετά το Eurogroup, και πιθανότατα θα παραμείνει στην Αθήνα και την επόμενη και τη μεθεπόμενη εβδομάδα.

Στη συνάντηση, η οποία διήρκησε περίπου 3,5 ώρες επί τάπητος τέθηκε και ο εγχώριος πιστωτικός τομέας και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

«Πολύ θετική και πολύ παραγωγική» χαρακτήρισε από την πλευρά της η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ την εξέλιξη των διαπραγμάτευσων της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, ενώ ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν ανέφερε ότι οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει.

Σημειώνεται ότι το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ δήλωνε νωρίτερα ότι η Ελλάδα περιμένει μια δήλωση από τον Όλι Ρεν, την Κριστίν Λαγκάρντ και το Μάριο Ντράγκι ότι «υπάρχει πρόοδος», μετά την παρουσίαση της κατάστασης που θα γίνει από την ελληνική πλευρά.

Πηγή: skai.gr