Καταρρέει η τουρκική λίρα- Σε δεινή θεση ο Ερντογάν. Φόβοι για εξάντληση αποθεμάτων

Πτώση 1,4% σημειώνει η τουρκική λίρα την Τετάρτη, πλησιάζοντας το ιστορικό χαμηλό επίπεδο που κατέγραψε κατά τη διάρκεια της νομισματικής κρίσης του 2018, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές περιόρισαν περαιτέρω την πρόσβαση στην τοπική αγορά, πυροδοτώντας τις ανησυχίες των επενδυτών για εξάντληση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας.

Ρεκόρ υποτίμησης σήμερα της τουρκικής λίρας έναντι των ξένων νομισμάτων. Το τουρκικό νόμισμα έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και 2 χρόνια, από τη νομισματική κρίση του 2018, χάνοντας το 17% της αξίας της.

Το δολάριο έναντι της λίρας όχι μόνο ξεπέρασε το ψυχολογικό όριο των 7 λιρών, αλλά στις 4 το απόγευμα έφτασε στο επίπεδο του 7.1958 λιρών.

Εκείνη την ώρα ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας και γαμπρός του Ταγίπ Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, πραγματοποιούσε τηλεδιάσκεψη με ξένους επενδυτές, προσπαθώντας να τους πείσει για επενδύσεις σε μία χώρα που το νόμισμά της κατρακυλά και –το κυριότερο- τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας έχουν σχεδόν εξαϋλωθεί.

Αντίστοιχα, η ισοτιμία ευρώ – λίρας διαμορφώθηκε στο 1 ευρώ = 7.71 λίρες, σπάζοντας επίσης ρεκόρ και με το ευρωπαϊκό νόμισμα.

H ώρα που εκδηλώθηκε το νέο κύμα πωλήσεων υποννοεί ότι προήρθε από το εσωτερικό της Τουρκίας.

Η διάσπαση – και μάλιστα με φόρα – του ορίου του 7 όμως φαίνεται πως έχει πυροδοτήσει ανασφάλεια στους πολίτες και έχει ξυπνήσει μνήμες καταστροφής για το νόμισμα τους, καθώς φαίνεται πως σπεύδουν να το ξεφορτωθούν με μεγαλύτερη ένταση από ότι στο παρελθόν, κινητοποιώντας ένα φαύλο κύκλο για την τουρκική οικονομία και τον Τούρκο ηγέτη Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πηγή: skai.gr