ΚΑΙΡΟΣ

Κανονικά θα προχωρήσει ο νόμος για τις ΔΕΚΟ

Την επίσπευση εφαρμογής του Ν. 3429/2005 για τις ΔΕΚΟ αποφάσισε η Διυπουργική Επιτροπή ΔΕΚΟ, η οποία συνεδρίασε με τη συμμετοχή του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη ως Προέδρου, του Υπουργού Ανάπτυξης Δ. Σιούφα, του Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σ. Τσιτουρίδη και του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Μ. Λιάπη.
Ειδικότερα, η Διυπουργική Επιτροπή ζήτησε από τις Διοικήσεις των ΔΕΚΟ, οι οποίες έχουν αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα ή επιχορηγούνται από το Δημόσιο, να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις με τους εργαζόμενους για την κατάρτιση των νέων κανονισμών προσωπικού, όπως προβλέπεται από το άρθρο 14 του Ν. 3429/2005. Η καταληκτική ημερομηνία για την κατάρτιση των νέων κανονισμών προσωπικού είναι η 30η Απριλίου 2006. Όπως αναλύεται στην εγκύκλιο εφαρμογής του νόμου, η οποία έχει σταλεί στις Δημόσιες Επιχειρήσεις, οι νέοι κανονισμοί προσωπικού θα πρέπει απαραίτητα να στοχεύουν στην εξυγίανση των επιχειρήσεων.
Η Διυπουργική Επιτροπή ενημερώθηκε για τη διαδικασία κατάρτισης, υποβολής και έγκρισης των στρατηγικών και επιχειρησιακών σχεδίων των ΔΕΚΟ, σύμφωνα με τα άρθρα 5 και 6 του σχετικού νόμου. Ηδη, έχουν καταρτισθεί και εγκριθεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση τα στρατηγικά και επιχειρησιακά σχέδια οκτώ ΔΕΚΟ, ενώ έχουν επίσης καταρτισθεί στρατηγικά και επιχειρησιακά σχέδια από ακόμα 14 ΔΕΚΟ, τα οποία θα προωθηθούν άμεσα για αξιολόγηση στην Ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ και στη συνέχεια για έγκριση από τη Διυπουργική Επιτροπή ΔΕΚΟ. Όλες οι ΔΕΚΟ έχουν προθεσμία να υποβάλουν τα επικαιροποιημένα επιχειρησιακά και στρατηγικά σχέδια έως τις 30 Ιουνίου 2006. Παράλληλα, μέχρι τις 30 Ιουνίου θα πρέπει να καταρτισθεί από τις ΔΕΚΟ ο χάρτης υποχρεώσεων προς τον καταναλωτή.
Στη Διυπουργική Επιτροπή συζητήθηκε το πεδίο εφαρμογής του νόμου 3429. Ο κατάλογος των ΔΕΚΟ που θα υπαχθούν στο νόμο θα οριστικοποιηθεί έως το τέλος Μαρτίου, σε συνεννόηση του Ειδικού Γραμματέα ΔΕΚΟ με τους αρμόδιους Υπουργούς.
Δηλώσεις Αλογοσκούφη
Μετά τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής ΔΕΚΟ, ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Όπως γνωρίζετε, συνεδρίασε σήμερα η Διυπουργική Επιτροπή για τις Δημόσιες επιχειρήσεις και Οργανισμούς με αντικείμενο την επιτάχυνση των διαδικασιών για την εφαρμογή του σχετικού Νόμου 3429 του 2005. Διαπιστώθηκε ότι ο Νόμος εφαρμόζεται κανονικά, ότι οι προηγούμενες οδηγίες που είχαν δοθεί και οι εγκύκλιοι που είχαν προωθηθεί, εφαρμόζονται από τις Διοικήσεις των ΔΕΚΟ και αποφασίσθηκε να τηρηθούν όλα τα χρονοδιαγράμματα, διότι είναι δυνατό να γίνει αυτό. Ο Νόμος είναι ρεαλιστικά δομημένος. Θα τηρηθούν όλα τα χρονοδιαγράμματα για την εφαρμογή του, προκειμένου να εξυγιανθούν οι ζημιογόνες ΔΕΚΟ και να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά οι υπόλοιπες ΔΕΚΟ προς όφελος όλων των πολιτών που απολαμβάνουν τις υπηρεσίες τους. Όπως γνωρίζετε, στόχος του Νόμου είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη - και οι ΔΕΚΟ έχουν υποχρέωση να συντάξουν τη χάρτα υποχρεώσεων προς τον πολίτη - είναι η οικονομική εξυγίανση των ΔΕΚΟ, ώστε να υπάρχει σεβασμός στα χρήματα του Έλληνα φορολογουμένου και είναι η καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα των υπηρεσιών. Οι διαδικασίες λοιπόν προχωρούν κανονικά. Θα σταλούν συμπληρωματικές οδηγίες σε όλες τις ΔΕΚΟ, τις οποίες αφορά ο Νόμος, και μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα δοθεί και ο οριστικός κατάλογος των επιχειρήσεων που υπάγονται στο Νόμο».
Πηγή: skai.gr