Καμπανάκι ΕΚΤ: O κίνδυνος για την οικονομία της ΕΕ από τον κορωνοϊό δεν έχει περάσει

Ο κίνδυνος για την οικονομία της Ευρωζώνης από την πανδημία του κορονοϊού δεν έχει περάσει, δήλωσε ο Φάμπιο Πανέτα, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Repubblica, προσθέτοντας ότι δεν βλέπει καμία ανάγκη για οποιεσδήποτε αλλαγές στο πρόγραμμα αγορών ομολόγων.

Για να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη οικονομική καθίζηση στην πρόσφατη ιστορία, η ΕΚΤ αγοράζει ομόλογα στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματός της (Pandemic Emergency Purchase Programme, PEPP), ύψους 1,35 τρισ. ευρώ, ενώ πληρώνει τις τράπεζες για να τις δανείσει χρήματα. «Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη», είπε ο Πανέτα, προσθέτοντας ότι η οικονομία της Ευρωζώνης πιθανότατα υπέστη μεγαλύτερη συρρίκνωση στο δεύτερο σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Αν και τα πρόσφατα στοιχεία έδειξαν μία βελτίωση στη βιομηχανική παραγωγή, τις λιανικές πωλήσεις και τον δείκτη υπευθύνων αγορών, ο Πανέτα επεσήμανε ότι αυτό ήταν κάτι αναμενόμενο δεδομένης της προηγηθείσας καταστροφικής πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας και των κρατικών μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας. «Δεν μας δίνουν (τα στοιχεία) επαρκείς λόγους ικανοποίησης», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο PEPP τόνισε ότι «το πρόγραμμα δουλεύει καλά και δεν βλέπω κανέναν οικονομικό λόγο για να αλλάξουμε τις αποφάσεις ή τα μέτρα μας», σημειώνοντας ότι η οικονομική δραστηριότητα εξακολουθεί να κινείται πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδά της προς κρίσης και είναι απίθανο να επανέλθει σε αυτά πριν από το τέλος του 2022.

«Έως ότου είμαστε βέβαιοι ότι οι συνέπειες της κρίσης έχουν απορροφηθεί ξανά θα πρέπει να παρέχουμε ισχυρή νομισματική στήριξη για να στερεώσουμε την ανάκαμψη, αυξάνοντας έτσι πάλι τον πληθωρισμό», είπε.

Τα προγράμματα αγορών ομολόγων και οι πράξεις αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, που έχουν ανακοινωθεί από τον Μάρτιο, θα οδηγήσουν πιθανόν σε μία αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,3 ποσοστιαία μονάδα και του πληθωρισμού κατά 0,8 της ποσοστιαίας μονάδας, δήλωσε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ