ΗΠΑ: Επίσημα πρόεδρος ο Τζο Μπάιντεν - Επικυρώθηκε το αποτέλεσμα από τo Κογκρέσο

Το αμερικανικό Κονγκρέσο επικύρωσε την νίκη του Τζο Μπάιντεν και της Κάμαλα Χάρις στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020, έπειτα από την απόρριψη των ρεπουμπλικανικών ενστάσεων για την εγκυρότητα των εκλογικών αποτελεσμάτων και στην Πενσιλβάνια.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς επικύρωσε την ψήφο των 306 μεγάλων εκλεκτόρων υπέρ του Τζο Μπάιντεν, έναντι 232 για τον Ντόναλντ Τραμπ, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία διακόπηκε από την εισβολή οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο.

Η πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων καταψήφισε το πρωί πρωτοβουλία συμμάχων του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποτραπεί η κύρωση της νίκης στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στην πολιτεία της Πενσιλβάνια, σε μια τελευταία απόπειρα είτε να μην επικυρωθεί η νίκη του νεοεκλεγέντα προέδρου είτε να καθυστερήσει.

Η απόρριψη της πρωτοβουλίας αυτής από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με 282 ψήφους έναντι 138 γίνεται λίγες ώρες μετά την καταψήφισή της από τη Γερουσία.

Μετά την ψηφοφορία αυτή, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόσι, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει ξανά η κοινή συνεδρίαση των δύο σωμάτων, της ολομέλειας του Κογκρέσου, για να κυρωθούν τα αποτελέσματα των υπολοίπων πολιτειών.

Ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας Μιτς Μακόνελ στη Γερουσία δήλωσε από πλευράς του ότι πιστεύει ότι δεν θα αμφισβητηθούν οι εκλεκτορικές ψήφοι άλλων πολιτειών. 

Μιλώντας μετά την επανέναρξη της συνεδρίασης της Γερουσίας, ο Μακόνελ διαβεβαίωσε ότι το σώμα δεν θα υποκύψει στην πίεση και τη βία. "Δεν θα μας κρατήσουν έξω από αυτήν την αίθουσα όχλος, κακοποιοί ή απειλές", είπε. "Δεν θα υποκύψουμε στην ανομία ή τον εκφοβισμό." 

Η Γερουσία των ΗΠΑ απέρριψε την πρωτοβουλία συμμάχων του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με σκοπό να εμποδιστεί η κύρωση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών στις πολιτείες Τζόρζια, Νεβάδα, Μίσιγκαν, Αριζόνα και Πενσυλβανία.

Πηγή: skai.gr