ΙΟΒΕ: Σε υψηλό διετίας ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα

Στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας διετίας παραμένει για δεύτερο συνεχόμενο μήνα ο δείκτης οικονομικού κλίματος του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών.

Ειδικότερα, τον Ιανουάριο ο δείκτης κινείται στις 85,8 μονάδες, παραμένοντας σε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας διετίας, αν και σε μικρή διόρθωση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Από τους επιμέρους τομείς, καταγράφεται σε όλους άνοδος των επιχειρηματικών προσδοκιών, πλην της Βιομηχανίας, όπου οι σχετικές εξελίξεις φανερώνουν σταθερότητα.

Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, ο σχετικός δείκτης υποδηλώνει σταθεροποίηση, σε πολύ χαμηλά όμως επίπεδα. Οι αβεβαιότητες των προηγούμενων μηνών έχουν σαφώς αμβλυνθεί, ενώ η συνέχιση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας από τους εταίρους μας, εμπεδώνει μια σχέση μεγαλύτερης αξιοπιστίας, η οποία αξιολογείται θετικά από τους συμμετέχοντες στην έρευνα.

Οι περισσότεροι συμφωνούν στο ότι η χρονιά που διατρέχουμε θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς το κόστος της προσαρμογής θα διαχυθεί στο σύνολο της οικονομίας, ειδικά στο πρώτο εξάμηνο.

Ωστόσο ταυτόχρονα δημιουργείται η πεποίθηση ότι ολοκληρώνεται ένας κύκλος παρεμβάσεων και το ενδεχόμενο της σταθεροποίησης της οικονομίας είναι πιο κοντά.

Ανάκαμψη οικονομικού κλίματος και σε ΕΕ – Ευρωζώνη

Το οικονομικό κλίμα τον Ιανουάριο βελτιώνεται ελαφρά για τρίτο κατά σειρά μήνα, τόσο και στην ΕΕ, όσο και στην Ευρωζώνη, με το σχετικό δείκτη να κερδίζει 1,4 μονάδες σε αμφότερες, φθάνοντας
στις 90,6 και 89,2 μονάδες αντίστοιχα. Παρά την άνοδο, ο δείκτης απέχει ακόμη από το μακροχρόνιο μέσο όρο του.

Στην Ευρωζώνη, η βελτίωση του κλίματος εκπορεύεται από τις
Κατασκευές, τις Υπηρεσίες και την άνοδο της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, με την εικόνα στη Βιομηχανία και το Λιανεμπόριο να παραμένει εν πολλοίς αμετάβλητο.

Στην ΕΕ, η άνοδος του δείκτη οφείλεται αφενός σε βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και αφετέρου στην ανάκαμψη των προσδοκιών σε όλους.

Διαβάστε αναλυτικά την έκθεση ΕΔΩ
Πηγή: skai.gr