ΚΑΙΡΟΣ

Η Ισπανία διαψεύδει ότι συζητά τη λήψη βοήθειας από την ευρωζώνη

Σε κατηγορηματική διάψευση χθεσινού δημοσιεύματος του πρακτορείου Reuters, που έκανε λόγο για διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ισπανίας και της ευρωζώνης για παροχή βοήθειας στη Μαδρίτη, προχώρησε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της χώρας, Σοράγια Σάενζ ντε Σανταμαρία.

«Δεν γίνονται διαπραγματεύσεις, [...] ο εκπρόσωπος οικονομικών υποθέσεων [της Ευρωπαϊκής Επιτροπής] το είπε και εγώ το επιβεβαιώνω σήμερα», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Σανταμαρία, αποσαφηνίζοντας μάλιστα πως δεν εξελίσσονται συζητήσεις πέραν της συμφωνημένης βοήθειας για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών.

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του διεθνούς πρακτορείου, η Ισπανία και οι εταίροι της στην νομισματική ένωση εξετάζουν τη λήψη βοήθειας για τη μείωση του υπέρογκου κόστους δανεισμού που αντιμετωπίζει η ιβηρική χώρα.

Το επικρατέστερο ενδεχόμενο που εξετάζεται, σύμφωνα με το Reuters, είναι η συμμετοχή του προσωρινού Ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης, του EFSF, στις δημοπρασίες ομολόγων της Μαδρίτης και η παράλληλη επέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στη δευτερογενή αγορά χρέους, προκειμένου να μειωθούν τα επιτόκια και οι αποδόσεις και των ισπανικών τίτλων. Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος