ΚΑΙΡΟΣ

Η Γαλλία ζητά χαμηλότερα επιτόκια

Υπέρ της μείωσης των επιτοκίων της ευρωζώνης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τάχθηκε, η γαλλίδα υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, εκτιμώντας ότι η κίνηση αυτή μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, και σε ερώτηση για την καταλληλότητα της συγκυρίας μιας μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ προέβη στην εκτίμηση ότι αυτό θα βοηθούσε σίγουρα τις επιχειρήσεις και τις αγορές αυτή τη στιγμή.

Δεν πρόκειται για μία εύκολη απόφαση και είμαι σίγουρη ότι η ΕΚΤ θα την εξετάσει με μεγάλη προσοχή, συνέχισε η Κριστίν Λαγκάρντ, επισημαίνοντας το δίλημμα στο οποίο βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μεταξύ της επιθυμίας της να αυξήσει τα επιτόκια και της ανταπόκρισης της στις πιθανές επιπτώσεις της πιστωτικής κρίσης στην οικονομία.

Η ΕΚΤ εγκαινίασε, τον Δεκέμβριο του 2005, κύκλο αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής της, ο οποίος έχει φέρει το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης στο 4%. Αναλυτές αναμένουν νέα αύξηση κατά 0,25% του βασικού επιτοκίου τον Σεπτέμβριο ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί να εκφράζει ανησυχίες για τους πληθωριστικούς κινδύνους. 

Η  ΕΚΤ γνωστοποίησε ότι, μέσω δημοπρασίας, θα δανείσει επιπλέον 40 δισ. ευρώ σε εμπορικές τράπεζες για διάστημα τριών μηνών με χαμηλότερο επιτόκιο. Το ποσό αυτό συμπληρώνει το ποσό των 50 δισ. ευρώ της τακτικής δημοπρασίας 90 ημερών της επόμενης εβδομάδας.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είπε ότι η θέση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ όσον αφορά τη στάση της σε θέματα νομισματικής πολιτικής έχει εκφραστεί από τον πρόεδρό της στις 2 Αυγούστου, όπως σημειώνει το Μπλούμπεργκ.

Στις αρχές του μήνα, ο ΖανΚλοντ Τρισέ δεσμεύθηκε να παραμείνει σε υψηλό βαθμό επιφυλακής στο μέτωπο του πληθωρισμού. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ έχει χρησιμοποιήσει αυτή τη φράση για να σηματοδοτήσει κάθε μία από τις οκτώ αυξήσεις των επιτοκίων της ευρωζώνης από τα τέλη του 2005. Ταυτόχρονα, ωστόσο, ο ΖανΚλοντ Τρισέ τόνισε, την ίδια μέρα, ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ ποτέ δεν δεσμεύεται εκ των προτέρων και ότι παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την αναστάτωση στην αγορά.

Οι υπουργοί των Οικονομικών της Ευρωομάδας (ευρωζώνης) είναι συνετό να σέβονται την ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), καθώς επίσης και (οι ίδιοι υπουργοί) δεν πρέπει να δυσαρεστούν την ΕΚΤ με δηλώσεις που κάνουν και είναι δυσχερές για τις αγορές να κατανοήσουν το περιεχόμενό τους τόνισε, σήμερα, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο προεδρεύων στην Ευρωομάδα ΖανΚλοντ Γιουνκέρ (Λουξεμβούργο).

Ο ίδιος, επέστησε την προσοχή να μείνει χωρίς περισπασμούς η ΕΚΤ έως ότου συνέλθει, όπως είναι προγραμματισμένο, το Διοικητικό Συμβούλιό της την 6η Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι έχει γίνει λόγος για αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ, με την ευκαιρία αυτή.

Τέλος, ο κ. Γιουνκέρ αποφάνθηκε πως η τελευταία χρηματιστηριακή εκτεταμένη αναταραχή, που πυροδοτήθηκε από την κρίση με τα αμερικάνικα ενυπόθηκα δάνεια μειωμένης εξασφάλισης, δεν αναμένει να έχει ιδιάζοντα αντίκτυπο στον ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη στο άμεσο μέλλον.Πηγή: skai.gr